Четвъртък,

Световни колекционери пазаруват в Несебър

От: Агенция Стандарт -
271
Световни колекционери пазаруват в Несебър
A
A
A

В сърцето на Стария град в Несебър беше открита - без фанфари и прекомерен светски шум - необикновена и красива експозиция на съвременно изкуство, наречена „Untitled, Surprise! Surprise!“. Международният куратор Стефан Стоянов и експерт номер едно в диамантите и антиките Мирела Ненчова под егидата на бранда SSG представят творби на прочути имена от световната арт сцена. 

Между тях са легендарният Зураб Церетели, звездата от Москва Айдан Салахова, фотографът нон конформист Сергей Борисов. Произведенията им са изложени заедно с тези на авангардиста Сашо Стоицов, графика Людмил Георгиев, абстрактния живописец Деян Вълков, талантлива млада художничка от Ню Йорк Миряна Тодорова, скулпторките Мария Апостолова и Лаура Пармакова. Жанрове и стилове се преплитат в необикновено оригинална атмосфера и концепция, която не са типични за Несебър – сред интериор от XVIII век.

„Стефан е от най-смелите ценители на ювелирните хитове. През 2019-а ме покани да участвам в неговия щанд на световното изложение за изкуство и дизайн в Бахрейн, където показах авторски броеници уникати SSG. Успехът ни беше невероятен - членове на кралската фамилия на Бахрейн направиха серия от откупки. Получихме и специална покана за гастрол в най-известното изложение за бижута в Близкия Изток - Jewels of Arabia. По време на карантината Стефан предложи съвместен проект в България, тъй като арт акциите му в Пекин, Шанхай, Ватикана и Лондон са отложени за 2021-а поради пандемията. Беше ми любопитно какво ще измисли за моето малко и старинно пространство. А сега залата е заредена с изключителната енергия на кураторските му решения - изложбата буквално излезе от пределите на галерията и се разпростя по стълбите и коридорите на галерията в Несебър. Известен унгарски колекционер, който от години летува на Черноморието ни, вече запази работа на Сашо Стоицов. Брилянтните абстракции на Миряна Тодорова също провокират небивал интерес сред българите и чужденците“, коментира Мирела Ненчова.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички