Световни хитове на Киномания 2023

Франция открива маратона с "Жан дьо Бари: Фаворитката на краля"

Световни хитове на Киномания 2023 | StandartNews.com

Традиционната силна серия на Франция в афиша на Киномания започва два дни след началото на старта за издание номер 37. На 18 ноември от 19 часа в зала едно на НДК е българската премиера на "Жан дьо Бари: Фаворитката на краля" на Майвен льо Беско. Разказът е за срещата между френския крал Луи XV и млада жена от плебса, надхвърлила очакванията на заобикалящите я благородници интриганти. Освен Джони Деп, който за първи път играе на френски език, в ролите на Жана Воберние и персонажите от двора на краля се превъплъщават самата Майвен и именити френски актьори като Бенжамен Лаверн, Мелвил Пупо, Пиер Ришар и Паскал Грегори.

На 19 ноември на същото място и по същото време отново ще звучи френска реч – в "Чист късмет“, 50-ият филм на Уди Алън като режисьор. След "Всеки казва "Обичам те" и "Полунощ в Париж" Уди Алън се връща във френската столица, за да заснеме история за ролята на късмета и случайността. Животът на Фани и Жан, наглед идеална семейна двойка, поема в неочаквана посока, след като тя среща бивш съученик. Следва изневяра и предумишлено престъпление.

На 25 ноември в зала едно публиката ще се потопи в забележителния "Наполеон“ на Ридли Скот. Нетипичен биографичен филм, в който Хоакин Финикс и Ема Кърби се вживяват в сложните отношения между Наполеон и императрица Жозефина, а Ридли Скот предлага своя прочит на бързото, безмилостно изкачване към властта на една от най-разпознаваемите личности от световната история. На 26 ноември, отново от 19, Киномания представя "Догман“, определян като най-добрия филм на Люк Бесон от години насам. Кейлъб Ландри Джоунс влиза в ролята на млад мъж, белязан от тираничния си баща, който обаче намира спасение в любовта на армията от кучета, за които се грижи. Фантастичен, неистов филм с грандиозни визуални ефекти, бързи екшън сцени и изключително въздействаща музика.

Награденият във Венеция "Аз, капитанът" също ще има премиера на Киномания. Лентата на Матео Гароне получи "Сребърен лъв" за режисура и наградата "Марчело Мастрояни" за изгряващ актьор. "Аз, капитанът" проследява пътя на две сенегалски момчета, които мечтаят да емигрират в Италия. Според мотивацията на венецианското жури филмът е "разтърсваща съвестта модерна одисея", а режисьорът Матео Гароне "умее да преследва амбициозни идеи, въпреки огромните трудности да постига истинност в интерпретацията и чрез разказ между съня и реалността да предаде универсално послание за съпротива и солидарност", посочва критиката. За да постигне автентичност на изпълнението, Матео Гароне запознава актьорите си със сценария едва в началото на всеки снимачен ден. Младият непрофесионален актьор Сейду Сар печели сърцата както на публиката, така и на журито, коментират от НДК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай