Вторник,

Светлин Русев: Останах си "зелена" глава

От: Администратор -
Светлин Русев: Останах си "зелена" глава
A
A
A

София. "Благодарим, Маестро" казаха млади художници и в сряда откриха изложба на академик Светлин Русев и професор Божидар Козарев в галерията на националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука" в София. Изгряващите таланти обещаха да научат уроците на двама от най-значимите съвременни будители.

"Проектът е изцяло по идея на училището, а това е трета изложба. Най-добрите уроци не са на думите, а на онагледяването. Всеки път, когато прекрачвам този праг, разбирам важността на събитието. Срещаме се с млади, но много талантливи художници, които скоро ще поемат своя път. Те са още "зелени" глави. Някога и аз бях като тях - такъв си и останах. Спомените от онези години, срещите с учителите и до сега са важни за мен. И досега ги помня. Надявам се и моето изкуство, и скулпторите на Божидар Козарев също така да оставят траен спомен - а той да им даде тласък и мотивация да продължават напред. Но първо трябва да повярват в себе си," каза за "Стандарт" Светлин Русев. Божидар Козарев допълни, че изложбата не е, за да каже нещо конкретно, а да възбуди мисли и емоции. С нея двамата ментори целят да провокират у децата желание за работа.

Проектът "Уроците - Благодарим, Маестро" ще приключи през юни. Досега учениците са се срещнали с Ивайло Мирчев и Христо Харалампиев, а в бъдеще предстоят изложбите на Божидар Йонов, Иван Газдов, Катя Гецова, Георги Чапкънов и Павел Койчев. Творбите на майсторите излъчват послания - за азбучните истини и тайните на изкуството.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички