Спилбърг: "Челюсти" е моят Виетнам

Лиъм Нийсън стана мегазвезда след "Списъкът на Шиндлер"

Спилбърг: "Челюсти" е моят Виетнам | StandartNews.com

Стивън Спилбърг дава атрактивни и точни определения за филмите си в "Дейли мейл". Световноизвестният кинаджия първо снима фантастика и приключения, а после - Холокоста, робството, войната, тероризма... Ето и някои от неговите цитати за собствените му творения.

За "Челюсти" (1975): "Това беше моят Виетнам. Беше за наивни хора, които се изправят срещу природата - а тя ни побеждава всеки ден". Лентата за гадната акула печели три "оскара" и 470 милиона долара. Снимките са почти спрени по средата заради забавяне и надхвърляне на бюджета.

За "Близки срещи от третия вид" (1977): "Наистина вярвам, че съм се доближил най-много до това да сбъдна мечтата си относно филм".

Спилбърг е и сценарист на фантастиката - за нея получава първата си номинация за най-добър режисьор от Академията. За "Извънземното" (1982): "Това беше история за детството ми и за неговия край. Успехът ми даде смелостта да започна да се справям с по-зрели субекти". Филмът е номиниран за девет награди на Академията. За "Джурасик парк" (1993): "Наистина се опитах да направя продължение на "Челюсти". На сушата. Срам ме е от това. Сега мога да го кажа". С революционни специални ефекти от компанията на Джордж Лукас филмът става най-печелившият за всички времена - с над 900 милиона долара. Това е третият път, в който Спилбърг чупи този рекорд.

За "Списъкът на Шиндлер" (1993): "Първият ми опит да направя филм с послание. То е много просто - никога не трябва да се случва отново подобно нещо. Много близо е до сърцето ми".

Спилбърг е обявен за най-добър режисьор от Академията, а с приходите от лентата създава Фондацията "Шоа", която архивира записани разкази на оцелели от Холокоста. За "Хвани ме, ако можеш" (2002): "Много голям почитател съм на филмите за измами - а Лео Ди Каприо има толкова хитра интелигентност в погледа си". Кристофър Уокън получава номинация за "Оскар", успехът сред публиката и критиката е огромен.

За "Мюнхен" (2005): "Молитва за мир. През цялото време докато снимах, си мислех точно това".

Филмът получава високи оценки, но не се представя много добре в кината и остава един от най-противоречивите на Спилбърг. "Мюнхен" получава пет номинации за Оскар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай