Спасяват дома на Адриана Будевска

Спасяват дома на Адриана Будевска | StandartNews.com

Сравнявали първата българска актриса със Сара Бернар

Талантливата дама записвала историята на рода си в личната си Библия

Единствената в страната къща музей на един от основоположниците на театъра в България и част от първата трупа на Народния театър Адриана Будевска е заплашена от пълна разруха. В бюджета за тази година кметският екип заложи 5 хил. лв., които бяха одобрени от съветниците и с тях ще се изработи проект за спасяването на родния дом на Будевска от разруха, каза за "Стандарт" зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.

Добруджанци се надяват, че най-после ще се помогне къщата, която е паметник от национално значение, да бъде възстановена, защото от музея в града са категорични, че средства за дома на Будевска не са отпускани повече от 30 години. Родният дом на актрисата се стопанисва от Регионален исторически музей, като всяка година музеят е подавал искания към Министерството на културата за отпускане на средства, но са получавали отказ. В годините назад в нея е имало експозиция, представяща живота на актрисата, но заради влошено състояние и липса на средства музейните работници са принудени да евакуират експонатите. Днес къщата, която е в близост до храм "Св. Троица" стои заключена, дворът е потънал в бурени заради запустелия частен терен зад нея и съборената ограда.

Трева вече никне дори по покрива на къщурката

на която музейните работници всяка година с подръчни материали подменят паметната плоча. "Смятам, че това е един обект, който заслужава да бъде възстановен. В страната няма друга запазена родна къща на основоположниците на театъра в България", казва Кремена Митева, уредник в литературния музей на името на Йордан Йовков в града. Митева допълни, че освен лични вещи и театрален реквизит - гривни, шапки, чанти, пръстени, костюми, с които Будевска е играла на сцената на Народния, в хранилищата на музея в Добрич се съхранява личната библия на Будевска, в която тя собственоръчно е записала част от историята на рода си.

Сред пазените експонати са и тетрадки със стихотворни опити на Будевска, като някои от стихотворенията са посветени на Добруджа. "Сред нещата, които са запазени са нейни тетрадки, в които си е водила дневник, както и такива от времето, в което е учила английски език. Имаме копия на дипломите й за актьорско майсторство, което Будевска е завършила в Москва. Един от ценните експонати е и

параходният й билет за Аржентина

казва Митева. "Когато през 20-те години на миналия век Будевска е уволнена от Народния театър, тя решава да замине при сина си Вили, който през Турция е избягал в Аржентина" - допълва Митева.

Последно през 2014 г. комисия с представител на Министерството на културата е направил пълно архитектурно заснемане на къщата, който е бил предаден в община град Добрич и изпратен в министерството. От София са поискали още и концепция за развитие на обекта, която музеят е направил и предал в общината, а тя от своя страна - изпратила в Министерство на културата. РИМ - Добрич иска къщата да бъде възстановена, като намеренията им са тя да се превърне в един жив обект - не само да се посещава експозиция, разказваща за живота на Будевска, а също да се провеждат литературни четения, часове по литература с ученици от училищата в града и други, казва още Митева. Притесненията на музейните работници са, че докато се отпуснат пари и се вземат адекватни мерки, има реална опасност от срутването на къщурката. "Покривът е в лошо състояние, но трябва специалисти да преценят доколко конструкцията на къщата може да издържи един нов покрив. Освен комисията, която направи пълното архитектурно заснемане, същата година - 2014 г., две млади дами също извършиха пълно архитектурно заснемане на къщата и ни предоставиха копие от него, като заявиха готовност да ни предоставят безвъзмездно разгърнатите планове,

за да избегнем плащането по архитектурни ателиета

разказа още Кремена Митева. Музейните работници всяка година са подавали докладни записки с настояване обектът да бъде включен по програма "Красива България", но и тук удряли на камък. Днес вече зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Баева е с твърдото намерение, да се направи всичко възможно тази ценна историческа памет да бъде запазена и съхранена. "Потърсихме в министерството следите на преписката и се оказва, че има становище от арх. Джуркова, че обектът има историческа стойност. Намеренията ни са да разработим цялостен проект за ремонт и възстановяване на къщата, който ще трябва да съгласуваме с Института по опазване на паметниците и културното министерство. Едва тогава ще може да се премине към фактическа работа по възстановяването", пояснява д-р Баева.

Днес част от богатата иначе експозиция за Адриана Будевска може да се види в един обособен кът на втория етаж в дом-паметник "Йордан Йовков". Голяма част от експонатите се съхраняват в хранилището на музея, като специалистите все се надяват, че няма да е късно и ще дойде денят, в който споменът за първата българска актриса, изиграла над 100 роли на сцената, сред които Офелия, Дездемона, Нора, Рада и десетки други, ще се прибере у дома. Сред любопитните подробности от добрите времена на къщата Митева си спомня посещението на колектива на бургаския театър, който носи името на великата актриса, като допълва, че доказателство за големия талант на сцената на Будевска говори и фактът, ме е била сравнявана с великата Сара Бернар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай