Вторник,

Созопол аплодира франкофони

От: Failed to load user -
722
Созопол аплодира франкофони
A
A
A

Созопол продължава да аплодира артистите в започналия в петък шести международен франкофонски фестивал "Солей". В събота в елегантната сграда на местния парламент беше открита изложба на карикатуристи от България и Белгия. Сред първите й зрители беше самият Георги Чапкънов. Чапа се забавлява от сърце с творенията на колегите си. "Духът и словото трябва да бъдат свободни", коментира при премиерата Александрина Исайлова, шеф на форума, подкрепен по традиция от посолствата на Белгия, Ливан, Мароко, Румъния, Македония, Франция и Грузия. Творците приветства и Нейно превъзходителство Аник Ван Калстър, първата дама на Белгия у нас, която тази година е почетен директор на "Солей".

Сред експозициите в афиша, посрещнати с интерес и любопитство, е и тази с фотоси от Ливан, открита от Нейно превъзходителство Сузан Музи в неделя вечер. Тя посрещна гости и на прожекцията на романтичната комедия на Хенри Баракат "Дъщерята на пазача" с прочутата певица Фейруз. Художниците от България, Македония, Румъния и Белгия показват във вторник в "Грийн лайф резорт" платната си от пленера, с който стартира фестът. Между артистите в Созопол са Стоил Мирчев, Иван Белчев, Иво Пецов, Мариян Дзин... В градската галерия над брега могат да се видят произведения на Елизабет Калмес и румънския гений Константин Бранкузи. Концертите започнаха в Амфитеатъра със страхотното шоу на Христина Лоизу, победителката в родния "Х фактор", която пя на няколко езика.

През уикенда овациите бяха за квартет "Гаудеамус" и джаз концерта La vie est belle с Емил Тасев, Димитър Карамфилов и Георги Петров. Днес беше семинарът "Етикет и протокол" за учениците, които ще се посветят на туризма.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички