Созопол аплодира франкофони

Карикатурите на български и белгийски художници са подредени в сградата на местния парламент

Созопол аплодира франкофони    | StandartNews.com

Созопол продължава да аплодира артистите в започналия в петък шести международен франкофонски фестивал "Солей". В събота в елегантната сграда на местния парламент беше открита изложба на карикатуристи от България и Белгия. Сред първите й зрители беше самият Георги Чапкънов. Чапа се забавлява от сърце с творенията на колегите си. "Духът и словото трябва да бъдат свободни", коментира при премиерата Александрина Исайлова, шеф на форума, подкрепен по традиция от посолствата на Белгия, Ливан, Мароко, Румъния, Македония, Франция и Грузия. Творците приветства и Нейно превъзходителство Аник Ван Калстър, първата дама на Белгия у нас, която тази година е почетен директор на "Солей".

Сред експозициите в афиша, посрещнати с интерес и любопитство, е и тази с фотоси от Ливан, открита от Нейно превъзходителство Сузан Музи в неделя вечер. Тя посрещна гости и на прожекцията на романтичната комедия на Хенри Баракат "Дъщерята на пазача" с прочутата певица Фейруз. Художниците от България, Македония, Румъния и Белгия показват във вторник в "Грийн лайф резорт" платната си от пленера, с който стартира фестът. Между артистите в Созопол са Стоил Мирчев, Иван Белчев, Иво Пецов, Мариян Дзин... В градската галерия над брега могат да се видят произведения на Елизабет Калмес и румънския гений Константин Бранкузи. Концертите започнаха в Амфитеатъра със страхотното шоу на Христина Лоизу, победителката в родния "Х фактор", която пя на няколко езика.

През уикенда овациите бяха за квартет "Гаудеамус" и джаз концерта La vie est belle с Емил Тасев, Димитър Карамфилов и Георги Петров. Днес беше семинарът "Етикет и протокол" за учениците, които ще се посветят на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай