Соня Йончева: Нуждаем се от ново начало

С новия си албум сопраното апелира за прераждане и възстановяване

Соня Йончева: Нуждаем се от ново начало | StandartNews.com

Пролетната карантина през 2020-а донесе и нещо положително – време на звездното българско сопрано Соня Йончева и дигирента Леонардо Гарсия Аларкон да създадат албума, за който мечтаят от 10 години. "Rebirth" носи нежно послание за надежда, но и разглежда идеята, че тишината и инертността са перфектното въведение към креативното възраждане. Четвъртият солов албум на Йончева запечатва музикално наследство, разпростиращо се в пет века – от фолклорни до поп песни, през едни от най-въздействащите моменти в операта от 17-ти век.

Всяка музика според Соня може да бъде съвременна. "Някои стилове в музикалните композиции изненадващо продължават да ни вълнуват дори и след 500 години, защото комбинират огромен емоционален заряд с величествена лекота", споделя тя.  

От ерата на операта и музиката на Monteverdi, албумът "Rebirth" е тематично пътешествие от Италия на Cavalli, неговия ученик Strozzi и наследник Stradella, към Англия на Dowland, Gibbons и Ferrabosco – чиято фраза "O Hear me, O God" е използвана като семпъл в песента "Like an Angel Passing Through My Room" на ABBA. Освен вдъхновени от танца произведения от Испания и Латинска Америка, и реконструкцията от диригента Аларкон на ариа от Antonio Draghi, Йончева представя и традиционна фолклорна песен от родната ни България.

"Този проект е от изключително значение за мен. С него искам да подчертая вечния квалитет на тази музика и чувството на безкрайна свобода, което ни подарява. Това е апел към прераждане и възстановяване, от които нашият свят отчаяно се нуждае", допълва Соня.

Проектът "Rebirth" е записан в концертната зала La Chaux-de-Fonds, заедно с Аларкон и неговия ансамбъл Cappella Mediterranea по време на първата наложена карантина заради пандемията.

Соня Йончева е обявена за "Артист на годината" от читателите на списание "Opera" за 2019-а и е редовен гост в най-емблематичните опери в цял свят. Българското сопрано получи куп похвали в медиите след изпълнението на репертоара от албума по време на фестивала в Салцбург през август 2020-а.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай