Софийският арсенал показва картини на Кольо Карамфилов

Изложбата е за 10 години от смъртта на известния художник

Софийският арсенал показва картини на Кольо Карамфилов | StandartNews.com

Рядко показвани и непоказвани досега творби на Кольо Карамфилов могат да бъдат видeни в „Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство“. Изложбата е посветена на тъжен юбилей – известният художник почина преди 10 години. Произведенията са селектирани от куратора Надежда Джакова с помощта на Росен Карамфилов, а изложбата носи името "Отвъд човека“. "Радвам се, че показваме нещо ново 10 години след смъртта на баща ми“, казва Росен Карамфилов.   

Избрани са 25 работи - живопис, графики и рисунки. Експозицията е концентрирана около човека като централен символ в творчеството на Кольо Карамфилов, постоянно ядро в неговите мисли и платна. "Той беше неуправляема стихия, веселият меланхолик и тъжният веселяк – това е достатъчно всеобхватно. Всички, които го познаваха, знаеха, че той е душата на компанията, центърът на вниманието и човек, който винаги е бил над нещата. Светът е труден за понасяне и е хубаво, когато човек може да се извиси над него още приживе. Той го правеше,“ споделя още Росен Карамфилов, който също е художник.

Кольо Карамфилов, който често подписва работите си само с Кольо К., освен като живописец, график и скулптор, се изявява и в сферата на пърформанса, арт инсталацията, фотографията, сценографията, интериорния дизайн. Роден е на 7 декември 1963 година в Пловдив. През 1982-ра завършва сценография в Средното художествено училище в родния си град. Още като съвсем млад е приет за член на СБХ и печели няколко награди. През 1989-та създава авангардната група „Ръб“ и е един от идеолозите на артистичната организация. По-късно, през 1995-та, основава група „Диско 95“ с друг член на „Ръб“, Димитър Митовски. През 2008 –ма създава галерия U.P.A.R.K. в Пловдив.

От 1983 година до смъртта си на 12 януари 2014-та  Кольо Карамфилов прави над 30 самостоятелни изложби, включително в Полша, Германия, Австрия, Франция, Русия, Япония, участва в редица групови в България и чужбина. Негови работи са притежание на множество частни колекции у нас и по света. Като сценограф Карамфилов е работил с режисьорите Петринел Гочев, Андрей Жолдак (Украйна), Димитър Еленов, Лиза Шопова, която е и неговата втора и последна съпруга. В киното е бил художник на филмите „Хълмът на боровинките“ на Александър Морфов, „Пазачът на мъртвите“ на Илиян Симеонов и „Аве“ на Константин Божанов. Кольо К. е режисьор и сценарист на филма „Казабланка“, с който печели наградата за късометражно кино на София филм фест 2014.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай