Снимки на разкопки за Деня на археологията

Снимки на разкопки за Деня на археологията | StandartNews.com

Благоевград. 14 февруари не е само празник на Трифон Зарезан и на влюбените, но и е Ден на археологията. Ще бъдат експонирани снимки в Регионален исторически музей от 11,00 часа. Фотосите са направени през 2013 година по време на археологически разкопки.

 

Върху 6 постера ще се покажат най-важните моменти от археологическите разкопки, както и основна информация относно финансирането на обектите, научните екипи, водещите институции и резултатите от проучванията.

 

В 5 витрини са представени и най-интересните предмети, открити по време на проучванията. Изложени са култова пластика и накити, намерени в селището в м. Масовец край с. Илинденци. Могат да се видят още прешлени за вретено и накити от късната бронзова епоха, както и характерни фрагменти керамика, намерени в м. Бресто край с. Баня. Представен е и обектът в м. Вельов ергек – там са намерени глинена купа и фрагменти керамика. От античния и късноантичен град Никополис ад Нестум ще се експонират монети, бронзов кръст и елементи от кандило. Ще се представят също и най-новите открития на Самуиловата крепост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай