Шоу в Сатирата осмя политици

„Да живее народът“ беше темата на зрелището „Златен кукерикон“

Шоу в Сатирата осмя политици | StandartNews.com

Сатиричният театър връчи наградите "Златен кукерикон“, а "Да живее народът" беше темата на политическото кабаре, което остро осмя ситуацията, в която живеем. Властта беше заклеймена със сарказъм и презрение. За женска роля бе наградена Мария Сапунджиева - за Мери в постановката "Ревност" от Сам Бобрик (ДТ "Адриана Будевска" и ТК "Вива арте"). "Дълбоко в сърцето си посвещавам тази награда на големия Велко Кънев. Той е човекът, който ме зариби по комедията, накара ме да обичам този жанр дълбоко в душата си. Научи ме, че този жанр е много специален и изисква много труд, и много любов. Той е човекът, който ме заведе преди 15 години в бургаския театър, който много обичаше. Показа ми това място и там остана част от сърцето ми", каза актрисата.

За мъжка роля бе отличен Руслан Мъйнов - за постановката "Градска легенда" от Алексей Клас (ДТ "Адриана Будевска“, Бургас). Той благодари на Сатиричния театър, че обръща внимание на "този прекрасен жанр - сатирично-комедийния", който по думите му е подценяван. "Това е огромен труд", каза той. В категория "Млада надежда" победител е Илина Илиева - за Пък в "Сън в лятна нощ" от Шекспир (ДТ "Гео Милев", Стара Загора). "Благодаря на Елена Панайотова, че ми даде шанс да освободя всяка щуротия на сцената", каза тя след получаване на плакета. За режисура наградата отиде при Елена Панайотова - за същата постановка.

За спектакъл "Златен кукерикон" бе даден на "Дебело прасе" от Нийл Лабют на Младежкия театър "Николай Бинев". Нина Димитрова получи "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. Режисьорката е отличена за трите творчески десетилетия на театър "Кредо".

"Поклон и благодарност на всички вас за присъдената ми награда и трите десетилетия на театъра "Кредо". Приемам я не като награда за мен самата, защото зад това "Кредо" стоят много хора, колкото и то да изглежда малко. Аз просто съм го бутала, защото съм родена под знака на ръчната количка. С мен обаче бутаха много хора, с техните сизифовски усилия", каза Нина Димитрова и добави, че наградата е и за театъра, който 30 години подкрепя "Кредо" - "Театър 199".

Сред героите на шоуто беше Тути Папузов, който през сълзи обясни, че "само трагедията може да сплоти този български народ и да го направи една велика нация". Фъфлещият политик Любо Димов заяви, че ще се бори за промени в българския език и премахване на ч, ш, дж, ж. Другият политик - Долу Дънев, кръсти партията си на името на спектакъла-победител "Дебело прасе".  Излезе и ромска фамилия и цял кабинет, съставен от широката политическа коалиция "България без народ". Водещи бяха баба Калина (Калин Сърменов) и дедо Сашо (Александра Сърчаджиева). Бендът на Сатирата изпълни супер хитове: "Пак ще се прегърнем" на ФСБ, "Живеем си така" на Тодор Колев, "Леле, како" на "Контрол", "Безнадежден случай"  на  Богдана Карадочеа и Стефан Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай