Себастиен Тиери:Не познавам БГ актьори – само Костадинов и Стоичков

Френският топдраматург гледа своята пиеса „Обичай ме“ в Сатирата

Себастиен Тиери:Не познавам БГ актьори – само Костадинов и Стоичков | StandartNews.com

Себастиен Тиери, един от най-нашумелите артисти на Франция, сподели пред медиите в София, че не може да изброи имена на БГ актьори, но добре знае кои са Емил Костадинов и Христо Стоичков. „Костадинов много ни нарани, но не е достатъчно артистичен. Наясно съм, че Стоичков е голяма звезда”, коментира гостът екзекутора на „петлите“ за световното през 1994-а и носителя на „Златната обувка“.  Актьорът,  драматург и режисьор пристигна у нас, за да гледа своята пиеса „Обичай ме“ в Сатирата и искрено аплодира  Албена Павлова, Димитър Баненкин, Стоян Дойчев и Милена Аврамова в постановката на Андрей Калудов.   

На срещата с журналистите Тиери се оказа чаровен и разкрепостен от протокола човек на изкуството.  Първо се учуди, че в България снимаме национално кино – бил чувал за производството на холивудски продукции, но не допускал, че има и местни творения, а после разказа, че понеже не бил достатъчно велик на сцената, решил да пише пиеси. Тиери, който играе в екшъна „Такси 2“ със Сами Насери, уточни още, че винаги е склонен да променя репликите в движение, ако актьорите го убедят с играта си, че е за добро. И още нещо – по традиция държал да изпробва лично дали определен образ ще се хареса на зрителите, затова все още се появявал в творенията си. Сега работел над новата си пиеса „8 евро на час”, която ще има премиера през януари в Париж. „В главните роли ще бъдат само знаменитости. Иначе публиката няма да влезе в залата“,  беше категоричен авторът на дузина драматургични произведения, наричани „умни кримки“, като "Обичай ме" засега е последното от тях.  Във Франция сравняват родения през 1970 година Тиери с Бекет и Кафка, а той е носител и на престижния приз  „Молиер“.

Действието в сюжетите на Тиери винаги е изпълнено с много динамика, интригите са от комични до трагични, а финалът е повече от неочакван. „В една от комедиите ми нямаше хепи енд – героят се самоуби. Но публиката остана много недоволна и трябваше да го върна“, беше откровен  маестрото, забъркващ съспенс и черен хумор, абсурд и булевард в "Морски свинчета", "Кой сте Вие, господин Шмид?", "Началото на края", "Пари като из ведро", "Двама голи мъже"... Тиери не скри и детайли от семейното си положение – има брат, който не чува, бивша съпруга, настояща и вероятно бъдеща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай