Рицари на мотори плениха София

11 000 аплодираха майсторите на фристайла в "Арена Армеец"

Рицари на мотори плениха София | StandartNews.com

София. Човешките възможности не познават граници. В това се убедиха 11 000 души в "Арена Армеец" в събота на грандиозното шоу Night of the jumps. 11 безстрашни мотоциклетисти в продължение на 3,5 часа демонстрираха страховити лупинги с машините си. Милиард и половина зрители по целия свят също следяха с интерес развръзката във финалното състезание от Световния шампионат по мотокрос фрийстайл.

София и залата на "4-ти километър" бяха домакини на събитието за трета поредна година. Освен че са смели мъже, най-добрите на планетата във фрийстайла показаха, че са и големи джентълмени. Световен шампион стана Давид Риналдо. Французинът обаче се удари лошо в предпазната ограда и счупи ръката си в последния си скок. Вместо да се възползва от това и да седне на трона, конкурентът му Либор Подмол постъпи благородно. Чехът умишлено се отказа от титлата, като в последното си изпълнение просто се засили, отскочи и се приземи, без да влага никаква сложност. Цялата зала стана на крака и дълго аплодира страхотния жест на Подмол. В крайна сметка шампионът Давид Риналдо бе откаран в медицинския център и не успя да се качи на почетната стълбичка. Това стори баща му, който се просълзи от успеха на своя син. Емоциите бяха завладели цялата "Арена Армеец". Зрителите станаха свидетели на смразяващи кръвта скокове. Мощните мотоциклети бяха укротени от класните състезатели. Изпълненията им изглеждаха сложни и адски рискови. Ездачите им обаче ги превръщаха в изкуство. Адреналинните изживявания пък бяха редувани с богата програма от рок песни, майтапи от водещия и томболи.

Победител от Гран при на България стана испанецът Майкел Мелеро, който събра 418 точки. Той взриви многохилядната публика още в квалификациите. Втори остана Давид Риналдо (402), а трети франсето Реми Бизоар (393). Единственият момент на негодувание в състезанието предизвика несправедливо решение на съдиите. Те поставиха чеха Петър Пилат на четвърто място. А неговите трикове бяха сред най-блестящите и радващи хората. Реферската тесла накара 11 000 мощно да освиркат хората, отговарящи за оценяването. Надпреварите за най-висок скок и за най-добро завъртане от рампата пък бяха безапелационно спечелени от световния рекордьор в първата дисциплина Масимо Бианкончини от Италия. Въпреки че в елитната компания в свободния стил в мотокроса липсват българи, шоуто не мина без родна изява. Талантите ни в мотоциклетизма Майкъл Иванов и Ангел Караньотов се появиха и направиха по няколко почетни обиколки. Първият пожела приятна вечер на всички и си тръгна скромно. Вторият обаче вдигна допълнително градуса на настроението. Караньотов си хареса 2 от многото красиви момичета на трасето, без които подобно шоу няма как да мине. Той ги качи на своя мотоциклет и напусна залата под овациите на публиката.

България пак е номер 1

Българска федерация по мотоциклетизъм за пореден път получи огромно признание. България беше отличена за най-добър организатор за годината. Призът беше връчен на Румен Петков и Богдан Николов от председателя на комисия "Мотокрос и супермото" към Международната федерация - д-р Волфганг Сръб. Под прожекторите имаше запазено място и за проф. д-р инж. Николай Михайлов, който е председател на Съвета на директорите на "Трейс Груп Холд" АД. Компанията извърши чудеса и подготви "Арена Армеец" за състезанието. Спортното бижу на България бе преобразено за 35 часа от 60 работници на "Трейс". Минути след края на шоуто пък започна демонтирането на трасето. Това се случи за около 15 часа. "Няма друг такъв аналог в света. Организацията ви е на ниво, което не могат да достигнат и най-развитите страни. Поклон пред България и хората, които обичат мотоциклетизма у вас. А те са много и все кадърни", каза специално пред "Стандарт" Волфганг Сръб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай