Рисунки и творби на Чудомир показаха на нашенци в Гърция

Децата на наши сънародници в Гърция с томовете на Димитър Чорбаджийски

Рисунки и творби на Чудомир показаха на нашенци в Гърция | StandartNews.com

Солун/Казанлък. Изложбата „Нашенци" с оригинални творби на големия български художник и писател Димитър Чорбаджийски - Чудомир бе едно от събитията на тазгодишния Фестивал на езиковото многообразие в Солун, който се проведе през уикенда. Тя бе представена от директора на литературно-художествения музей „Чудомир" в Казанлък Пеньо Терзиев, съобщиха от общинския пресцентър.

Експозицията съдържа 79 акварелни рисунки и според изследователите на творчеството му възкресява последната изложба на Чудото приживе в далечната 1966 г. Със съдействието на консулството ни в Солун са организирани и три изложби. Представен бе и първият превод на Чудомир на гръцки език и творчеството на сценографа Светлана Цветкова. Студенти-първокурсници от Тракийския университета „Демокрит" в Комотини които изучават български език, прочетоха откъси от Чудомирови творби. Деца на наши сънородници от Българското неделно училище „Св. Вмчк Георги Зограф" в Солун пък получиха от община Казанлък като дар 6-те тома събрани произведения на Чудомир.

Казанлък подкрепи още първото издание на фестивала на езиковото многообразие, като предостави книги и информационни материали за града и Долината на розите и тракийските царе, за културно-историческото наследство и за забележителностите в региона, припомнят от общината.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай