Рекорден брой продажби на Церетели у нас

Следващата изложба на прочутия грузинец е в Дубай, казва кураторът му Стефан Стоянов

Рекорден брой продажби на Церетели у нас | StandartNews.com

Известният график Людмил Георгиев и съпругата му Мариела Гачевска посрещнаха в своята галерия „Графикарт“ Василий Церетели и кураторът Стефан Стоянов, който представя Зураб Церетели в Европа и Америка

Рекорден брой продажби на творби от световноизвестния грузински художник Зураб Церетели бяха реализирани по време на изложбата му в столичната галерия „Графикарт“.  Любители на изкуството и колекционери за първи път видяха графични листи, монотипии и рисунки на Зураб Церетели, в които той разкрива майсторството си в линията и в образи, неразривно свързани със злободневното, преплетено с романтичните и интимни въжделения на автора.

„Докосването до вътрешния свят на Церетели бяха в основата на рекордните продажби. Почти всички показани произведения намериха нови собственици. Някои от работите заминаха към Франция и Дубай, но и българските колекционери не се поколебаха да купуват картини на противоречивия и остро критикуван 86-годишен потомък на грузински княз Алексей Церетели дори и за 20 000 евро, каквато беше цената на две от графиките, непоказвани досега пред публика. Те бяха купени още в първите дни след откриването на изложбата. Монотипиите и рисунките на Церетели се продаваха от 700 евро до 5000 евро и фактът, че бяха изкупени, показва, че българите вече традиционно инвестират в изкуство“, коментира международният арт дилър Стефан Стоянов, куратор на експозицията.

Зураб Церетели има изключително място в световното арт пространство с огромния си брой монументални творби, които могат да се видят в Русия, САЩ, Англия, Израел, Испания, Бразилия, Франция, Тайланд, България, Грузия. Негови са статуята на Петър I в Москва, "Доброто побеждава злото" пред сградата на ООН, Ню Йорк, 175-тонната „Сълза на скръбта“ в САЩ в памет на загиналите при атентати на 11 септември 2001 г., паметникът на Н. В. Гогол в Рим и стотици други.

Церетели – световно име още в керамиката, живописта и скулптурата, ще покаже следващата си изложба във втората по големина галерия в Дубай. „В нея ще бъдат показани както монументални, така и по-интимни творби на художника в малък формат. Колекционери и любители ще се докоснат до неговата душевност и непринуден поглед към действителността. Независимо от Ковид-19 и строгите мерки хората имат нужда както от изкуство, така и от възможност да инвестират. След Дубай е ред на Париж – експозицията на Церетели там ще представим заедно с Ерве Микаелоф, куратор на Фондация „Луи Вютон“, споделя още Стефан Стоянов. През 2019-та той беше съорганизатор на изложбата на Церетели в прочутата лондонска галерия Saatchi, тъй като е арт дилър на Зураб Церетели за Западна Европа и Америка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай