"Развитие" очаква непубликувани романи

"Развитие" очаква непубликувани романи | StandartNews.com

За девети път националният литературен конкурс "Развитие" приема ръкописи на нови, непубликувани български романи. Те трябва да са в размер до 500 стандартни страници (по 1800 знака), разпечатани на хартия в 3 екземпляра, придружени и с екземпляр на електронен носител (диск или флашка). Задължително условие е текстът да не е публикуван (включително електронно) и да не е даден за печат. Крайният срок за представяне на романите е 15 септември 2015-та. Ръкописите се изпращат или носят в офиса на Корпорация "Развитие" - бул. "Братя Бъкстон" номер 40, София 1618. Журито начело с професор Ивайло Знеполски и членове писателят Георги Господинов и литературният критик и преподавател доцент Бойко Пенчев ще съобщят имената на 5-те номинирани романа на 30 ноември.

Победителят ще бъде обявен на официална церемония на 15 декември. Той ще получи 7000 лева и романът му ще бъде публикуван до 3 месеца. Журито може да предложи допълнително за издаване и друг от номинираните романи. "Конкурсът е рядка и добра възможност, както за младите таланти, така и за доказани писатели. Всеки от ръкописите ще получи кратка оценка на качествата му от журито", обясни професор Знеполски.

Конкурсът "Развитие" съществува от 1996-а с няколко прекъсвания. През годините в журито му са били Блага Димитрова, Тончо Жечев, Атанас Свиленов, Боян Биолчев, Ивайло Знеполски, Алек Попов. Тук излизат за първи път "Естествен роман" на Георги Господинов и "Майките" на Теодора Димова. Носители на наградата "Развитие" са също Здравка Евтимова, Владимир Зарев, Димитър Бочев, Христо Карастоянов. Организатори сега са корпорация "Развитие" и МЗ Communication Group.Inc.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай