Разбиха митове за Втората световна война

Нова книга анализира 23 версии за различни събития, обърнали хода на историята

Разбиха митове за Втората световна война | StandartNews.com

„Големите митове на Втората световна война“ е книгата, в която под редакцията на Жан Лопес и Оливие Виевиорка /“Сиела“/, са анализирани 23 версии за събития, победи, поражения и личности в лагерите на противниците. И въпреки че Втората световна война става все по-позната с всеки изминал ден благодарение на неуморните изследвания на учените, все още съществуват много погрешни схващания, придобили статут на канон и  оформящи коренно различен портрет на най-мащабния и жесток конфликт в историята.

Слаба ли е била наистина италианската армия? Подкрепяли ли са всички британци политиката на Чърчил? Можеха ли наистина секретните германските оръжия да променят развръзката на войната? Пърл Харбър ли е вододелът на хода на конфликта? Какво е истинското значение на  Ялтенската конференция и взетите там решения? Отговорите на всички тези въпроси – често съвсем неочаквани – опонират на повтаряните десетилетия наред пропагандни послания. Послания, които безсъмнено все още влияят на света толкова десетилетия след пълния разгром на силите на Оста. Такива например са образът на „пустинната лисица“ Ромел  или мита за нацистката икономика, съчетаваща мощ и ефективност, измислена до голяма степен от германската пропаганда.

Жан Лопес и Оливие Виевиорка събират екип от изтъкнати изследователи, които правят методичен и точен преглед на всяка една от разгледаните 23 теми, като на притегателната и омайна сила на митовете и спекулациите противопоставят факти и доказателства, издържали проверката на времето. На достъпен и разбираем език и без да изпадат в детайлни описания, те полагат усилия да изчистят историята от измислици и подвеждащи схващания и да посочат източниците, от които читателят сам може да се убеди в думите им. Без да се стреми да бъде изчерпателно, изданието осветява детайлите и оголва фактите за читателите и бъдещите поколения, от които единствено зависи грешките на миналото да не бъдат повтаряни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай