Радо Шишарката прави филм от криминале

Фолк певецът събира колеги и фенове за голям концерт в НДК

Радо Шишарката прави  филм от криминале | StandartNews.com

На 21 септември в НДК се събират т. нар. поп фолк динозаври. Оказва се, че родоначалниците на чалгата у нас вече се разграничават и се имат за един вид класици в жанра на фона на по-младите и еволюирали изпълнители - Хисарският поп, Сашка Васева, Тошко Тодоров, Сашо Роман. Идеен вдъхновител на концерта е Радо Шишарката. Той има над 200 авторски песни и е известен с хитовете си "Тигре, тигре", "Шопска салата", "Горски рекет" и "Бели птици". По-любопитното е, че до ден-днешен живее в една лична музикална драма. На интервю се изтупва с тениски на "Рамщайн", от колата му винаги кънти рок, защото във вените му вместо кръв тече AC/DC. Роденият в Габрово певец е учил тромпет и баритон. В края на 80-те е фронтмен на габровската хард рок група "Кварц", която по-късно се преименува на "Динамика". През 1989-а печели наградата на фестивал "Тракийска лига" за песента "Егоист". Също така пише музиката към филма "Резервати". Преломният момент в кариерата му идва, когато трябва да изнесе концерт за празника на Габрово, а няма пари за техника. Тогава Радо хвърля всичките си спестявания и наема апаратурата на НДК. Обещава си, че това последният път, в който прави рок музика. На концерта се раздава от сърце и слага точка на любимата си музика. После сяда и написва "Тигре, тигре". Песента има и руски вариант.

Радо е чест ВИП гост на олигарси в Москва. Изявява се в клуб на нашенци, които имат бизнес там и канят високопоставените си приятели. Освен с фолк репертоара си Радо ги забавлява и с кавъри на рок банди. И тогава е истински щастлив. Радо се е вихрил и в Кан - в клуб за ориенталска музика на някой си Джамал. "Такова нещо по света да не си уважаваш музиката, както е у нас, няма. В Русия в дискотеките само тяхна музика се слуша и трябва да си платиш, за да ти пуснат световноизвестен хит. В Париж е същото, а и от телевизията постоянно се чува френска музика. И в Испания е така. Само ние не си уважаваме авторите", смята още той. За музикалния бизнес признава, че продуцентите са натикали изпълнителите в клубове, защото така им излиза по-изгодно. Певците рядко успяват да съберат пари за клип, за авторско парче и музата често остава гладна. Сега той събира колегите си в НДК, за да покаже, че имат какво още да дадат. "Най-първата чалга песен може би е "Дай си сърцето, на който искаш ти" на Хисарския поп. После излезе "Радка пиратка", моята "Тигре, тигре" и "Майсторе, майсторе" на Тони Дачева и оркестър "Кристали". Но то у нас винаги е имало и ще има чалга. Нима "Черен влак се композира" или "Градил Илия килия", които са пели майките ни, не е това?!" И какво срамно има в този жанр -политици постоянно ме канят да им пея на частни партита. Да не говорим как онзи ден в X factor казаха на едно момиче: "Облякла си се като фолк певица". А поп изпълнителките, като се разхождат с минижуп, може, нали?", разсъждава Радо Шишарката, чието истинско име е Радослав Петров. И допълва: "Навремето нямаше картички, подписвахме се на салфетки. Още тогава Митко Пайнера разбра обаче, че трябва да влага много, за да печели добре. Той купи най-добрата звукозаписна техника и затова нещата му се получават. Помня навремето как посрещах Глория на гарата, когато и тя се включи в компанията му. Тя си остана една от най-добрите в занаята".

Шишарката наистина не е обикновен фолк певец. Преди години издаде криминале - "Черните ангели", което се продаде доста прилично. Сега пише втората част на историята - "Жезълът на Бога". Отряд от отмъстители разчиства злодеите в България, като сюжетът леко минава и към фентъзи. Радо вече имал и предложения да филмира романа си. Той ще напише и трета част и чак тогава ще реши дали да го претвори на големия екран. Кои актьори би привлякъл за проекта си, още не е мислил. "Въртят се едни и същи по всички телевизии. Не може един актьор да играе мафиот примерно, да направи страхотен образ и после да го гледаш водещ по някоя програма", разсъждава Радо.
През февруари Волен Сидеров се изцепи в парламента, че ще пусне парчето на Радо "Курви, сбогом". "Звъняха ми после от БНТ да ми връчели някаква награда по този повод. Отказах да отида, защото не съм давал разрешение на Сидеров да ми ползва песента и да ме забърква в такива работи", поясни още Шишарката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай