Президентът връчи ордени на заслужили творци

Радев каза, че днешното награждаване в Гербовата зала на "Дондуков" 2 е заслужено признание за безспорните професионални успехи на отличените...

Президентът връчи ордени на заслужили творци | StandartNews.com

Постиженията ви в музикалното, поетичното и театралното изкуство, в науката и образованието са ярко допълнение на българския принос за по-добър и по-просветен свят. Това каза президентът Румен Радев, който връчи днес високи държавни отличия на талантливите творци Михаил Белчев, Владимир Пенев, Бина Харалампиева, и на големия български учен акад. Минчо Хаджийски, съобщава БТА.

Радев каза, че днешното награждаване в Гербовата зала на "Дондуков" 2 е заслужено признание за безспорните професионални успехи на отличените. Ордените са отражение и на благодарността на цялото ни общество към вдъхновяващия пример на личности, които са постигнали и отстояват висок хоризонт на българското изкуство и култура, науката и образованието, посочи държавният глава. Президентът Радев каза, че животът и постиженията на наградените са пример за подражание.

Убеден съм, че вашите постижения са най-достойният пример за успех, основан на талант, творчески ум, воля и всеотдайност, каза държавният глава и поздрави отличените, като им пожела още успехи.

Радев връчи орден "Стара планина" - първа степен, на поета, композитор и режисьор Михаил Белчев - за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Актьорът с множество роли в театъра, киното и телевизията Владимир Пенев беше удостоен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие. Отличието беше дадено за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството. Държавният глава отличи с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, театралния, оперен и телевизионен режисьор Бина Харалампиева, която за 35-годишния си професионален опит е реализирала повече от 100 постановки. Орденът е за нейните големи заслуги в областта на културата.

Ученият и преподавател акад. Минчо Хаджийски, който е автор на 25 нови учебни курса в областта на автоматизацията на корабни машини и механизми, теория и управление на техническата кибернетика, автоматизация на химикотехнологични и металургични обекти, беше отличен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, за големите му заслуги в областта на образованието и науката.

От името на наградените Михаил Белчев благодари за това, че в годините на тяхната дейност всички те са били оценени. Всичко сме вършили за България, каза Белчев, като припомни песента "За теб, Българийо!", написана с композитора Тончо Русев. "След мен не зная аз какво ще бъде, но сигурно ще бъде по-добре. И само за едно ще съжалявам, че няма да ме има някой ден.", припомни нейния финал Белчев.

Според Владимир Пенев тези държавни отличия са много повече признание за морала и достойнството на човека, който е удостоен с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай