Президентът награди Хосе Карерас. Какво каза за Стоичков?

На церемонията бе и министърът на културата

Президентът награди Хосе Карерас. Какво каза за Стоичков? | StandartNews.com

Изкуството е призвано да обединява и да обогатява. Високите художествени амбиции са потвърждение за непреходната сила на музиката и за вечния стремеж към съвършенство. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 удостои световноизвестния тенор Хосе Карерас с Почетния знак на президента за неговите изключителни постижения при отстояването на културната кауза и духовността, за приноса му към класическото музикално изкуство и популяризирането му на българската сцена.

Гост на церемонията бе министърът на културата Атанас Атанасов.

 Държавният глава открои незабравимите изяви на Хосе Карерас на българската сцена и изказа признателност към маестрото за неговите приятелски чувства към България, както и подкрепата му към младите талантливи изпълнители.

 Церемонията се състоя в навечерието на оперния спектакъл Opera D’amore, който ще се състои в София в "Арена армеец"  под патронажа на българския президент.

Румен Радев приветства премиерата на представлението и подчерта значимия принос, който големите български таланти имат при реализацията на проекта. „Горд съм, че този културен проект започва именно от София. Звездната класа на изпълнителите и невероятният мащаб на този спектакъл са гарант за успех“, заяви държавният глава.

 Световнопризнатият оперен талант Хосе Карерас изрази признателност за отличието и открои своята професионална връзка с българските изпълнители, както и с публиката. „С радост и чест приемам този медал от държава, с която съм свързан, най-вече чрез моите колеги, с които съм имал удоволствието да пея по целия свят“, заяви тенорът.

 През 2015 г. маестро Хосе Карерас получи най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век” с огърлие.

  За пръв път Карерас идва в България съвсем млад - през 1979-а, когато Софийската опера отбелязва 50-ия рожден ден на Николай Гяуров. Меломаните помнят и концертите му през 2005-а, 2012-а и 2015-а в НДК.

"През годините съм пял на сцената с много български артисти.  Познавам се и с един велик футболист от Барселона. Сещате се кой е той. Весела коледа", каза великият тенор при получаването на наградата.

Около 12 000 българи ще гледат утрешния зрелищен спектакъл Opera D'amore, който събира на една сцена едни от най-големите имена в света на операта. А диригентската палка е в ръцете на Маестро Давид Хименес-племенник на великия тенор Хосе Карерас.

"Концепцията на това шоу е да покажем различни аспекти от любовта между хората, взаимоотношенията чрез едни от най-известните оперни дуети, арии на Верди, Пучини, Доницети. Това е едно пътешествие. Мисля, че публиката ще бъде потопена в магията на операта и по-специално - опера, писана за любов", сподели Хименес, цитиран от България он еър.

Opera D'amore е първият в света шоу-спектакъл с невиждана досега сценична технология, виртуална реалност, съчетана с изпълнение на оперните звезди.

"Най-хубавото нещо е, че това е адресирано както към почитателите на операта, така и към тези, които за първи път ще гледат опера", обясни диригентът. Това е една от първите му изяви от началото на пандемията. Тя обаче го учи на важни неща.

"Научих, че не можеш да си правиш някои планове в живота, защото изведнъж, за една нощ, всичко се променя. Трябва да си благодарен и да оценяваш нещата, които имаш - семейството, здравето", каза Давид Хименес.

Определя своята 2021 година като коренно различна заради надеждата, която дават ваксините. Казва, че се вдъхновява от малките неща в живота. А операта му дава смисъл.

"Започнах да уча икономика в университета, защото баща ми имаше козметична компания и се предполагаше да продължа семейния бизнес. Един ден обаче му казах: Знам, че очакваш от мен да поема компaнията, но влечението ми към музиката е толкова силно. Ако аз не опитам да се зaнимавам с това, ще съжалявам през целия си живот. Той ме разбра и аз винаги ще съм му благодарен", спомня си Маестрото.  

Вече 27 години Давид Хименес работи на една сцена с чичо си.

"Когато го видиш на сцената - тази щедрост, страст, нежност, сила - такъв е и в живота. Но като всички хора, той не е перфектен, той не е светец, но наистина е невероятен човек", изтъкна диригентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай