Показаха ръкописа на „Време разделно”

В него няма нито една поправка

Показаха ръкописа на „Време разделно” | StandartNews.com

Оригиналният ръкопис на “Време разделно” бе показан в Гербова зала на „Дондуков” 2, където вицепрезидентът Илияна Йотова връчи на акад. Антон Дончев почетен плакет. Йотова удостои акад. Дончев с наградата на връх 90-я му рожден ден.

Плакетът се връчва на българския белетрист и автор на исторически романи, сред и които и световнопризнатия роман “Време разделно” в знак на признание за огромния му принос към развитието на българската култура и духовност. Честването му е под патронажа на вицепрезидента Йотова.

По време на церемонията вицепрезидентът прочете цитат на Дончев и пожела кокалчетата ни да издържат колкото е необходимо, за да издържим и да се справим с изпитанията на времето. От своя страна академикът заяви, че е най-важно да запазим достойнството си и да останем изправени, въпреки опитите да бъдем наведени и на четири крака отново.

“И това ще мине”, увери Дончев.

Дончев каза, че когато напише произведение, съпругата му казва, че го е изпял, а не написал. “В ръкописа на „Време разделно” няма нито една поправка”, каза той и допълни, че когато пееш няма как да поправя грешки.

По-късно днес, от 18.00 часа в зала 3 на Националния дворец на културата вицепрезидентът ще присъства на празничния концерт-спектакъл по случай 90-годишнината от рождението на академика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай