Погребват Армен Джигарханян до дъщеря му

Осиновеният Степан е единственият наследник на великия актьор

Погребват Армен Джигарханян до дъщеря му | StandartNews.com

Прощалната церемония с народния артист на СССР Армен Джигарханян, който почина на 14 ноември, ще бъде на Ваганковското гробище в Москва на 17 ноември. Джигарханян ще бъде погребан до дъщеря си, уточни говорителят на семейството и призова всички почитатели да бъдат с маски. Единственият наследник според завещанието е осиновеният му син Степан, който се очаква да долети от Щатите.   

По предварителна информация 85-годишният Джигарханян не е успял да преодолее всичките си хронични диагнози, които нямат нищо общо с Ковид 19.  

Джигарханян, който беше голям почитател на България, а с Крикор Азарян и Стефан Данаилов - близък приятел с десетилетия, фигурира в Книгата на рекордите на Гинес с почти 300 роли в киното и телевизията. Роден е на 3 октомври 1935 г. в Ереван, Арменска ССР. Произхожда от стар род тифлиски арменци, но не познава баща си. Отгледан е от втория си баща в рускоезична среда, учи в руско училище. Майка му, Елена Василиевна, е голям почитател на театъра и операта и от малък го води по представления. След като завършва училище, през 1952 г. Армен отива в Москва и се опитва да влезе в ГИТИС, но не успява. Връщайки се в Ереван, получава работа във филмовото студио „Арменфилм“ като асистент оператор.

В театъра дебютира през януари 1955 г. в постановката „Иван Рибаков“ на Ереванския руски драматичен театър „Константин  Станиславски“. В трупата на този театър, където актьорът работи повече от десет години, той е поканен като студент втори курс.

През 1967 г. Анатолий Ефрос кани актьора в Московския театър „Ленински комсомол“. През 1969 г.  Джигарханян започва да играе в театър Маяковски в Москва - Стенли Ковалски в "Трамвай желание“, Голямото Па в „Котка върху горещ ламаринен покрив“, Сократ в „Разговори с Сократ“, генерал Хлудов в „Бяг“ от Михаил Булгаков. През септември 1996 г. се създава Московският драматичен театър по ръководството на Джигарханян.

Армен Джигарханян е идвал много пъти в България. Александра Сърчаджиева е разказвала пред „Стандарт“ смешен епизод. Когато Джигарханян гостува в Армията, Коко Азарян я подканва: "Хайде, моето момиче, кажи сега нещо на арменски, нали Иван Ласкин те учи" – майката на Иван, свекървата на Александра е арменка. Александра толкова се притеснява, че изведнъж забравя и малкото, което знае. Мълчи, почервеняла като домат. И изведнъж изтърсва дума, която в превод означава пишка. Пада голям смях. А Армен Джигарханян я хвали: "Браво, знаеш най-важното". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай