Подът пази дома от студа и шума

Подът пази дома от студа и шума | StandartNews.com

Правилният избор на настилка създава желаната атмосфера в жилището и офиса

Доверете се на майстори, ако не сте сигурни в уменията си

Един от най-важните елементи за всички видове сгради - апартаменти, офиси, магазини и т.н., е подовата настилка. Изборът на правилна настилка е определящ за това как вие и хората, които ви идват на гости или на делови срещи ще възприемат жилището или офиса ви, а качеството на настилката е важно за целите, за които ще се използва съответното помещение. Една красива подова настилка е и чудесен начин да освежите и модернизирате жилището си, включително и терасата. Трябва добре да се помисли с какво точно желаете да покриете пода вкъщи, за да ви е най-уютно и приятно. Хубаво е подовото покритие да си пасва с мебелите в помещението, както и със завесите.

При правене на основен ремонт или пък пренасяне в ново жилище, не забравяйте, че правилният избор на настилка ще ви помогне и за да създадете желаната атмосфера в дома си. Сред основните функции на подовата настилка са и тя да осигурява необходимите топлоизолация и звукоизолация. Освен външния вид, от особено значение за избора на подова настилка са износоустойчивостта и комфортът на покритието. На пазара се предлага голямо разнообразие от подови настилки. Нужно е бързо да прецените доколко е възможно да се справите с поставянето й сами. Специалистите казват, че ако не сте съвсем сигурни, е по-добре да потърсите помощта на майстори, за да не се наложи да я подменяте и така да имате непредвидени разходи.

Популярни са керамичните настилки. Видовете керамични настилки за дома са теракота, фаянс и гранитогрес. Те са най-подходящи за помещения, където има висока влажност и влиза по-силна слънчева светлина. Обикновено хората избират фаянс за стените, а теракота и гранитогрес за пода на дома и градината. Теракотът най-често пасва на банята, коридорите, терасите и кухнята. Това са все помещения с по-малко натоварване, защото иначе има опасност материалът да се напука. Хубаво е и повърхността да се третира със специални препарати, които да предотвратят подхлъзване. По принцип керамичните настилки са устойчиви на вода, химични препарати, дезинфекцират се и се мият лесно.

Мокетът също е сред най-предпочитаните настилки. Той държи топло и звукоизолира стаята. Плюсът е, че се слага лесно и има голям избор от цветове, десени и фигурки. Дори може да си изберете и поръчате индивидуален дизайн. Има обаче един минус, който грижовните домакини веднага забелязват - текстилната настилка се чисти трудно. Ако разлеете някаква течност и на мокета остане петно, то трябва да се изчисти възможно най-бързо, защото колкото повече седи, толкова по-трудно се премахва, съветват специалистите. В него лесно се набива прах, и ако не се чисти дълго време, може да ви докара алергии. Има много фирми, които предлагат професионално и качествено почистване на мокети. Мокетът е подходящ за спалнята, детската стая и хола.

Балатумът е сред по-евтините подови покрития, а освен това не са ви нужни кой знае какви умения, за да го поставите сами. Почистването му също става лесно, но трябва да се прави по-редовно. Има добри изолационни качества, а и казват, че е трудно горим материал. Важно е да изберете колкото се може по-дебел балатум, за да има по-голяма устойчивост във времето. Дизайнът му може дори да имитира теракота или паркет.

Паркетът дава
уют и комфорт

Паркетът е сред любимите подови настилки от много години насам. Той може да бъде елегантен, да създаде желаната атмосфера на дома, да внесе уют и комфорт. Устойчив е на износване, има дълъг "живот" и е с добра топлоизолация. Освен това, при проблеми, може лесно да се поправи. Той е сред елементите на жилището, предназначени за наистина продължително използване.

Паркетът се състои от отделни паркетни дъсчици, сглобени по специален начин. На пазара в наши дни най-търсени са основно два вида паркет - масивен и ламиниран. Предимствата на масивния паркет са, че можете според своите собствени предпочитания да решите от каква дървесина точно искате да бъде направен. Сред най-привлекателните избори са бук, дъб, орех, череша и явор. Той е сред най-скъпите видове подови настилки, но затова пък винаги впечатлява гостите. При влага или заливане с голямо количество вода обаче, масивният паркет може да се надуе. Ако пък много време е изложен на обилна слънчева светлина, не се учудвайте, ако започне да избледнява. Важно е и да запомните, че трябва да се чисти със специални почистващи препарати, за да не се драска лакът.

Дъбовият паркет е най-популярния паркет от естествена дървесина у нас. Клиентите го избират, защото дъбът има една от най-здравите дървесини - дъбовото дърво е устойчиво на гниене и деформации. Трябва да се отбележи и, че дъбовата дървесина е широко разпространена и е сравнително достъпна като цена. Друга причина, поради която този вид паркет е търсен, е, че дъбът има красива текстура и изглежда естествено в дома. Справка в интернет сайтовете на магазини показва, че цените на класически дъбов паркет с размери 30/7/2 см. започват от около 35 лв. за кв. м.

Хит на пазара са и фигуралните паркети, наричани още художествени. Изработват се от дървесината на различни дървесни видове, които имат различен цвят. Конструкцията на фигуралния паркет има основа от по-евтина дървесина, върху която са залепени дъсчици с различни геометрични форми и размери, вследствие на което се получават симпатични геометрични фигури и розетки. Така обстановката в стаята става по-раздвижена и ви зарежда с настроение.

Ламинатът е сред най-новите и най-разпространените настилки. Той е екологично чист материал и притежава добри изолационни качества. Почиства се бързо, а и се поставя много лесно дори от начинаещи майстори. Минус е, че е хлъзгав и шумен при ходене, а и се износва по-бързо от паркета от естествена дървесина.

Цени на някои услуги:

1. Редене - 5-7 лв./кв.м за нов паркет с нормални размери в зависимост от шарката
2. Пренареждане - 6-8 лв./кв.м в зависимост от размера и шарката
3. Изваждане и почистване на паркет - 2 лв./кв.м
4. Циклене - 5 лв./кв.м
5. Шлайфане с дискова машина - 3 лв./кв.м
6. Лакиране - 0,5 лв./кв.м - за слой
7. Редене на ламиниран паркет - 4-6 лв./кв.м в зависимост от геометрията на помещението
8. Редене на екзотичен лакиран паркет - 10-12 лв./кв.м
10. Отпускане на паркет - 2 лв./кв.м

Окачените тавани
скриват дефектите

Таваните също са определящи за атмосферата в жилището. Ако искате ефектен и динамичен интериор, с който ще впечатлите гостите си, заложете на окачени тавани, съветват специалистите. Те набират все по-голяма популярност на пазара не само защото са различни и придават уникална атмосфера на дома, но и защото съвсем умело скриват дефектите - например неравности и пукнатини по стария таван. Да си изберете вида окачен таван е все едно да си изберете какво точно да е небето над вас. Освен декорация на стаите обаче, окачените тавани имат и други предимства. В много случаи изграждането им е единственото решение за постигането на добра топлоизолация. Друго предимство е, че абсорбират и редуцират шума. Хубава новина е и че се почистват лесно.

Окачените тавани могат да са на едно или на няколко нива. Може да изберете различни геометрични фигури - кръгове, правоъгълници, квадрати, ромбове, овали, които да се преплитат по тавана в комбинация с декоративни светлини. В много случаи дизайнът на окачения таван повтаря някоя от основните форми на обзавеждането - овала на масата, например, или пък геометричния дизайн на бар-плота. При окачените тавани за осветлението на стаята могат да се използват лунички, диодни ленти или други подходящи осветителни тела.

Цените за поставянето на окачен таван зависят много от избраните материали и от това каква форма искате да има. Например за поставянето на окачен таван на едно ниво от влагоустойчив гипсокартон цените са между 20 лв. и 25 лв. за кв. м. За много големи тавани има отстъпки, но за твърде малки помещения квадратът ще ви излезе и по-скъпо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай