Почина режисьорът на "Ловецът на елени"

Почина режисьорът на "Ловецът на елени" | StandartNews.com

Майкъл Чимино, режисьорът на великия военен опус "Ловецът на елени", почина в събота в Лос Анджелис на 77 години. "Той си отиде, без да страда, заобиколен от приятелите си и от две жени, които го обичаха. Ние също го обичаме", написа в Туитър директорът на филмовия фестивал в Кан Тиери Фремо.

Чимино, режисирал осем заглавия, ще бъде запомнен с кариера от възходи и падения, пише БиБиСи. Докато "Ловецът на елени" се смята за един от най-добрите филми в историята на Холивуд въобще, следващият му проект, "Портите на рая" (1980), е по-скоро провал. Военната драма с прочутата сцена на игра на руска рулетка между Робърт де Ниро и Кристофър Уокън спечели пет "Ооскара", включително за най-добър филм. Той разказва за група приятели от Пенсилвания и унищожителния ефект на Виетнамската война върху тях - едновременно върху тези, които са се сражавали, и тези, които са останали в малкото си родно градче.

"Винаги ще си спомням работата ни заедно. Ще ми липсва", коментира Де Ниро в изявление. След успеха на "Ловецът на елени" Чимино пише и режисира "Портите на рая". Той се оказва финансова катастрофа - надхвърля четири пъти бюджета си, забавя се с една година и почти довежда до фалита на финансовото си студио "Юнайтед артистс". Все пак наскоро лентата получи признание, като бе поставена сред 100-те най-велики американски кинотворби.

В началото на кариерата си Чимино снима документални филми и рекламни клипове. В игралното кино навлиза благодарение на Клинт Истууд, който дава възможност на многообещаващия начинаещ режисьор да заснеме през 1974 г. дебютния си филм "Печеният и новакът". Снимал е още "Отчаяни часове" (1990) с Мики Рурк и Антъни Хопкинс, както и гангстерския "Сицилианеца" (1986), адаптиран по роман на създателя на "Кръстника" Марио Пузо. Според някои анализатори пазарният провал на "Портите на рая" води до края на проектите в Холивуд, задвижвани от режисьори, в края на 70-те години, както и до налагането на далеч по-строг контрол върху филмовите бюджети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай