Почина любима актриса от Младежкия театър

Венета Зюмбюлева си отиде след мъчителни диагнози

Почина любима актриса от Младежкия театър | StandartNews.com

Венета Зюмбюлева, една от най-обичаните актриси от трупата на Младежкия театър в близкото минало, почина след продължителен и мъчителен Алцхаймер.

„След себе си тя остави безброй приятелства, неописуема любов към театъра и безброй красиви спомени у милиони зрители, които са плакали и са се смеели с нея в театъра, в киното и пред телевизора, докосвайки се до таланта ѝ - както на самия екран, така и като глас зад кадър в множеството филми и сериали, в които Венета Зюмбюлева участва като озвучаваща актриса.

За стотици хиляди деца Венета Зюмбюлева беше любимата водеща на славното предаване „Не се сърди, човече“ по БНТ. Кака Венета ни напусна, но духът й ще бъде винаги помнен и обичан. Тя ще бъде запомнена с таланта, топлотата и усмивка си“, написаха от Младежкия театър.

Венета Зюмбюлева е родена на 2 юни 1946 г. През 1958 г. започва да учи актьорско майсторство в школата на Пионерския дворец, която посещава заедно с бъдещия си колега Любомир Младенов. През 1970 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ с актьорско майсторство за драматичен театър в първия клас на професор Надежда Сейкова.

Актрисата се откроява с ролите си: Рада в „Женски години“ от П. Стефанов, Н. Драгова, реж. Дим. Стоянов (Плевен), в Младежки театър: Силвия – „Двамата веронци“ Уилям Шекспир, реж. Л. Тодоров, Анжела в „Архангелите не играят флипер“ от Дарио Фо, реж. Андрей Аврамов, Дездемона в „Отело“ от У. Шекспир, реж. Любен Гройс (Благоевград), Ана в „Звезди над утринното небе“ реж. Николай Люцканов, Кейт във „Всички мои синове“ от Артър Милър, реж. Николай Бинев в Младежкия театър и други.

Венета Зюмбюлева има две дъщери от разтрогнат брак с Вельо Горанов - Рада и Калина, като беше щастлива баба и на две внучки от Рада.

Поклонението е на 18 юли, неделя, в 14, 30 ч. в храм „Преображение Господне“ на „Ралица“ 2 в Лозенец, София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай