Почетен „Аскеер“ за Иван Налбантов

17 номинации за Народния театър

Почетен „Аскеер“ за Иван Налбантов | StandartNews.com

Иван Налбантов ще получи почетния „Аскеер“ на 24 май в Армията. Големият актьор ще излезе на сцената, която винаги е била най-важната в кариерата му.  На нея той е изиграл десетки роли, останали в златните хроники на родното изкуство. Тази година конкуренцията е концентрирана между Народния, Пловдив, „Зад канала“, „199“ и театър „София“. Академичната трупа има 17 номинации. Няколко от номинираните пък са класирали в съответните топ 3 със заглавия в различни сцени. Десетте категории за спектакли  включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 април 2018-а  до 31 март 2019-а. От общо 90 постановки 65 са от афиша на София.

Трима драматурзи се конкурират с най-новите си творби - “Дебелянов и ангелите” от Александър Секулов в Пловдив, „Наблюдателите” от Константин Илиев в Народния, “Цигуларката на бога” от Стефан Цанев в Пазарджик.  Деян Донков за първи път влиза в топ 3 на режисьорите – той е номиниран за “Любовникът” в Народния барабар с постоянните отличници: Диана Добрева - за “Бащата” и “Дебелянов и ангелите” и Явор Гърдев за “Наблюдателите”. За титлата „най-добро представление“ в битка са „Дебелянов и ангелите“, „Празникът“ и „Спускане от връх Морган“.

За водеща роля при дамите спорят Василена Винченцо за всичките си превъплъщения в “Кокошка”, Илиана Коджабашева за Леа Фелт в “Спускане от връх Морган” и Радина Кърджилова за Сара в “Любовникът”. При господата състезанието е между Валентин Ганев като Лаймън Фелт в “Спускане от връх Морган”, Владо Пенев като Андре в “Бащата”, Иван Бърнев като Хелге в “Празникът”.  Между дамите с поддържащи роли Аскеера си оспорват Анастасия Лютова като Шарла Смит в “Килър Джо”, Донка Аврамова-Бочева като Беатриче в “Защото на мама така ѝ харесва”, Ирини Жамбонас като Елизе в “Аз обичам, ти обичаш, тя обича”. При мъжете са номинирани всички актьори ангели в спектакъла на Пловдив за Дебелянов, Валери Йорданов за Петлето в “Опит за летене”, Стоян Младенов за Ансел Смит в “Килър Джо”.

В топ три на сценографите са Венелин Шурелов с “Опит за летене”, Мира Каланова с “Дебелянов и ангелите” и “Бащата”, Никола Тороманов с “Дивата патица”, “Наблюдателите” и “Развратникът”. Авторите на костюми, които си оспорват статуетката, са Елис Вели за “Развратникът”, Мариета Големехова за “Нос”, Свила Величкова за “Драконът”, “Коя гад изяде кашкавала” и “Наблюдателите”. Тримата най-добри композитори за сезона са Калин Николов за музиката в “Празникът”, “Драконът” и “Наблюдателите”, Петър Дундаков за “Портретът на Дориан Грей”, Христо Намлиев за “Луда трева”, “Нос” и “Телефонът на мъртвеца”. При изгряващите звезди  в топ 3 са Александър Кънев като Гаврюшка в “Картоиграчи” в Плевен, Ненчо Костов като Дебелянов в “Дебелянов и ангелите” в Пловдив и Васил Левски в “Наблюдателите” в Народния, Полина Христова като Колежки асесор Ковальов в “Нос” в „199“. Галаспектакълът на 24 май е поверен на Иван Москов, който ще поставя по сценарий на Александър Чобанов и Христо Кабаджов, а за музиката, както винаги, ще се погрижи Дони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай