Пловдив официално става столица на културата днес

Официалното откриване на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 е от 19.00 часа тази вечер със спектакъла „Ние всички сме цветове“...

Пловдив официално става столица на културата днес | StandartNews.com

Официалното откриване на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 е от 19.00 часа тази вечер със спектакъла „Ние всички сме цветове“. Отправна точка на шоуто е разнообразието на Пловдив – град с 8 000-на история, съчетаващ в себе си множество култури и влияния. „Разнообразие“ и „Ние сме всички цветове“ са ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото ЗАЕДНО. Спектакълът е разделен на няколко сегмента и съчетава традиционни български изпълнения и модерни съвременни технологии.

Грандиозният спектакъл ще бъде открит от Теодосий Спасов, който ще изпълни авторско произведение, създадено специално за случая.

На сцената ще бъдат и народната певица Валя Балканска, гайдарят Петър Янев, фолклорният ансамбъл „Тракия“, хористи от всички пловдивски хорове, ученици от спортното училище „Васил Левски“ и Национална гимназия за сценични и визуални изкуства, както и над 200 кукери от региона. Празникът ще завърши със светлинно шоу.

Основа на програмата е зашеметяваща 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса. Сцената е с 5 нива и тежи 200 тона заедно с участниците. Тя е разширена с два подиума с дължина 100 метра, които са високи 3 метра и широки 4 метра. 360 градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите. На 30-метровата сцена ще се качат 1500 изпълнители от целия свят – музиканти, актьори. До нея ще се стига през 23 контролно-пропускателни пункта.

Очаква се над 30 000 души от страната и чужбина да гледат на живо откриващото събитие.

Движението за автомобили в центъра на Пловдив е спряно, паркирането е забранено. За целта има изградени буферни паркинги.

Като част от събитията за деня ще бъде откриването на уникална изложба, посветена на 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Музиканти от италианския град Матера, който е Европейска столица на културата за 2019 година заедно с Пловдив, ще внесат оживление и пъстрота с богатия и плътен звук на духовите инструменти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай