План Б – до Долната земя и обратно

Спектакъл разказва как хора със зависимости откриват изход

План Б – до Долната земя и обратно | StandartNews.com

„Това е най-баналният въпрос – защо почна. Еми, защото бях малък, на 13 и нямах представа за какво става дума. Сега съм на 24. Доста време само трева пушех. По-късно пробвах хероин“.

Така започва разказът на един от героите в „План Б“ – документален спектакъл за зависимостите – алкохол, наркотици, хазарт. Премиерата е на 10 декември от 19,30 часа в „Сити Марк арт център“. Режисьор е Михаил Милчев, актьор от трупата на „Театър София“ , драматург е Яна Добрева. Композитор е носителят на „Икар“ Милен Апостолов, за дигиталното пиршество се е погрижил Петко Танчев, хореограф е Велислава Цветкова-Дипчикова.

Събрани са реални, анонимни истории на хора, които са падали и падали, докато стигнат Долната земя, казано на приказен език. Но Светлината ги е срещнала и върнала на мястото им - преживели са истинското, трайно спасение, което би могло да бъде единствено свише.

Актьорският състав е от млади, но супер талантливи служители на Мелпомена, някои от които още в зората на професионалния си път могат да се похвалят с Икари.

На сцената в сложни задачи, изпълнени с лекота и майсторство, зрителите ще видят Борис Коев, Георги Димов, Гергана Либова, Димитър Пишев, Ивета Маринова, Светлина Станчева.

„Аз даже не можех да кажа как се казвам. След поетия алкохол ставах общителна, чувствах се красива, уверена, тоест алкохолът ми даваше усещането за нормалност“, споделя анонимна дама.

„И влачех майка ми навън, защото не исках баща ми да си помисли, че я измъквам. Исках да мисли, че съм на негова страна. Исках да я набутам в асансьора и да си тръгваме, защото ме беше страх, че ще я убие. Той с тая тенис ракета я беше направил на дроб. Това беше моят живот, моето ежедневие“, е част от историята на друг герой, чийто баща е бил алкохолик.

„Обезобразен от дрогиране, гневен, бесен и невъзможен в тоя свят, допълзях до вратата на Анонимни алкохолици. Първото, което видях, беше светлината в стаята. Вътре – усмихнати хора, спокойни и ведри“, разказва мъж на средна възраст.

Ето какво споделя режисьорът Михаил Милчев, по чиято идея е създаден спектакълът: „Нашите герои разказват честно и открито за унижения и падения, които трудно бихме могли да си представим. Те обаче споделят всичко това, защото вече могат да си го позволят – превъзмогнали са го. Светлината е победила в техния път. Това е един спектакъл за духовната криза на човечеството, изследвана чрез едно от нейните най–сериозни проявления - зависимостите, като опит за бягство от реалността и болката. И за Бог от друга страна. За вечната епична битка между Бог и Его.

За духовния път, извървян от обикновените хора, обект на нашия разказ и Чудото, благодарение на което те са изградили един нов живот на основа на вярата“.

„Ние сме духовни същества във физически тела и земният ни живот е кратка част от безкрайното ни съществуване. Без тази перспектива изпадаме в духовната тъмница на материализма и поемаме по фатално грешни пътища. Един от тях е все по-разрастващият се световен проблем с тежките зависимости. Спектакълът „План Б“ е създаден по действителни истории на хора, преминали през ада на алкохола, наркотиците и хазарта, и открили единствения изход от безумието на собствените си най-тъмни сили - Духовния план за нас, валиден не само за „падналите“ на дъното. План Б е пътят за всеки, който съзнателно взема решението на свободната си воля да трансформира грозното в красиво и злото в добро“, казва драматургът Яна Добрева.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Рехабилитационен център за лечение на зависимости „Жива“ и любезното домакинство на СитиМарк Арт Център.

Следващите дати са през януари, ще бъдат обявени в фейсбук страницата на спектакъла

https://www.facebook.com/spektakalplanb

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай