Патриархът се поклони на Борис Христов

Светът отбеляза 100 години от рождението на великия бас

Патриархът се поклони на Борис Христов | StandartNews.com

Йорданка Фандъкова, акад. Пламен Карталов и много други поднесоха венци пред паметника му

Светът почете вчера един велик българин - Борис Христов, известен като най-добрия бас на земята за втората половина на XX век. 100-годишнината от неговото рождение беше отбелязана в София и Пловдив, Рим и Ню Йорк, Париж и Брюксел.
Честванията у нас започнаха още сутринта с възпоменателен ритуал при бюста на Борис Христов пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Негово Светейшество патриарх Неофит поднесе венец в памет на именития оперен певец. Същото направиха и столичният кмет Йорданка Фандъкова и шефът на операта акад. Пламен Карталов.

"Пътят на великия певец, човек и православен християнин започва именно тук - в храм-паметника "Св. Александър Невски", където той е хорист", припомни Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Заради това неговият бюст гледа към купола на храма. Благодарение на своя уникален глас Борис Христов е забелязан в хора на храма лично от цар Борис III, който му осигурява стипендия за обучение в Италия.

"Българското културно величие не е мит - то е реалност, изкована от знакови личности, които със своята работа на всички континенти са поставили трайна диря и са обогатили световната култура. Отдаден на своята професия, Борис Христов никога не забрави отечеството си - независимо от превратностите и турбулентните политически времена, в които е живял. Той запази огромна любов към България и се гордееше със своята родина, със своите корени", коментира зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов.

Шефът на операта акад. Пламен Карталов пък припомни болезнената истина: "Борис Христов - трагичният цар на оперната сцена, един от най-големите гласове на миналия век, триумфирал по целия свят, никога не пя на българска сцена, никога не облече за нея нито един костюм от царските си роли." Христов обаче записва църковни песнопения в храма "Св. Александър Невски".

БНТ направи нов документален филм за Христов, заради който отвори неговото досие в Държавна сигурност. То е открито на 24 януари 1949 г. в Първо отделение. Все още има свидетели и документи на бившите тайни служби, които го следят, "арестуват" кореспонденцията до близките му и му пречат да се срещне с тях. Въпреки всичко обаче той никога не казва лоша дума за родината си, макар че го пускат да се върне за първи път едва след 20 години. "Подбудите да се завърне за нас са неизвестни", недоумяват доносниците. А Борис Христов дълго ще настоява да направи поне записи в България, след като така и не го допускат до Софийската опера. После ще поиска да бъде погребан в родината си и ще подари къщата си в София и в Рим на българската държава, за да се възпитават в тях талантливи българи. "Тази идея също години наред не среща разбиране", разказва верният му приятел Нино Луканов от Стара Загора. "В моя живот при критични моменти винаги съм казвал: "Ти живееш един път на този свят. Бъди откровен и говори истината, от която не можеш да имаш страх", са думите на певеца.

Снощи беше галаконцертът в Софийската опера с участието на Ренато Брузон и мецосопраното Фиоренца Косото. В академията "Санта Чечилия" в Рим имаше концерт с участието на двама от последните ученици на световноизвестния бас. Казанлъшки и пловдивски хорове пяха в катедралата "Сен Габриел" в Париж. В родния му Пловдив пък го почетоха със собствена алея на славата и концерт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай