Панаирът на книгата отвори врати

Панаирът на книгата отвори врати  | StandartNews.com

120 издателства заеха четири етажа на НДК
Господинов и Русков говорят с Вишниек и Картареску

13 румънски и 12 скандинавски автори гостуват в София за тазгодишното издание на коледния Панаир на книгата. Той отвори врати вчера в НДК, а стотици запалени читатели разгледаха крупното изложение, което ще е разположено на 4 етажа до 14 декември. Росен Плевнелиев стана първият държавен глава, открил събитието в 42-годишната му история.

"От векове писаното слово определя съдбата на нашия народ. Българската книга е създавана и оцелявала през годините, давала е надежда на нашите прадеди. Докато я има нея, ще ни има и нас", заяви президентът. Според него възстановяването на интереса към книгата е немислимо без адекватно финансиране и осъвременяване на фондовете на традиционните културни институции като библиотеките и читалищата.

"Длъжни сме да пренесем тези най-български институции в XXI век и да създадем всички предпоставки те да заемат своето заслужено място на духовен център", призова Плевнелиев. И припомни, че все по-често българските ученици изостават в международните изследвания за грамотност и призова учители, родители, издатели и творци да обединят усилията си в подкрепа на инициативите, насърчаващи четенето.

"Образованието и културата са онези фактори, които носят прогрес и благоденствие на всяко общество и затова не бива да си затваряме очите за негативните тенденции", посочи Плевнелиев. Симеон Сакскобургготски и Георги Близнашки бяха другите политици, дошли за премиерата на форума.

120 са българските и чуждестранни издателства, които участват в тазгодишния панаир. Между тях е и "Стандарт", чийто щанд е 20Б на полуетаж "Запад". Освен партньорството си със Софийския литературен фестивал арт събитието предлага и собствена културна програма, посветена на литературата на Румъния. 13 автори от северната ни съседка ще участват в представяния и срещи между 11 и 14 декември на специалния щанд на страната, а програмата включва още джаз концерт, театър и смесено поетично и кулинарно шоу. От българска страна писателите Милен Русков и Георги Господинов, историкът Иван Билярски и преводачите Иван Станков и Василка Алексова ще участват в публични дискусии с румънските си колеги Йоан Грошан, Матей Вишниек, Лучият Боя, Габриела Адещамяну, Мирча Картареску и други. Две поетични четения и разговорът "Детските книги не са игра" с Йоана Николае и Адина Попеску допълват афиша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай