Пълна промяна с фонд "Култура". Наливат 80 милиона

Депутатите одобриха закон на Тома Биков

Пълна промяна с фонд "Култура". Наливат 80 милиона | StandartNews.com

Пълна промяна с Национален фонд ''Култура''. Депутатите приеха цялостна реформа на структурата. Законопроектът бе внесен от Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който е председател на парламентарната комисия по култура и медии, и беше приет със 173 гласа ''за'', два ''против'', а трима се въздържаха от гласуване.

Биков обясни от парламентарната трибуна, че макар на пръв поглед да изглежда, че промените се налагат заради скандалите около финансирани от НФК проекти, всъщност причината е голямото увеличение на парите на фонда. В продължение на години фондът е разпределял средно по 600-700 хил. лв. на година. През последните няколко години обаче има увеличение на бюджета. През 2022 НФК е разпределил 39 млн. лв., а за тази година се очаква бюджетът да бъде 80 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост.

Освен това неизразходваните средства за текущата година ще могат да бъдат прехвърляни към бюджета на фонда за следващата, а не да бъдат връщани на държавата, каквато е сегашната практика.

Предвижда се представители на пет министерства да участват в управителния съвет на фонда - министерствата на културата, финансите, образованието и науката, туризма и външните работи. Досега УС се състоеше от изпълнителния директор и десет членове, представители на  министерствата на културата и финансите.

С приетите промени в управителния съвет ще влязат 13 души. Една квота ще се избира от Националното сдружение на общините на Република България. Седем души ще са от съсловните организации. Програмата за следващата година ще се изготвя от изпълнителния директор до 30 септември и ще се приеме от съвета до 31 октомври.

Увеличава се и влиянието на културното министерство върху фонда. Изпълнителният директор на НФК досега беше избиран и освобождаван от управителния съвет за срок от 4 години. С промените обаче това задължение ще бъде прехвърлено на министъра на културата. Той ще одобрява и програмите, по които ще се финансират проектите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай