Овации за БГ хитове в Рим

Магдалена Ралчева открива Калин Врачански и Симеон Лютаков за голямото кино в "Още нещо за любовта"

Овации за БГ хитове в Рим | StandartNews.com

Наши и италиански звезди ще дефилират по червения килим в парка "Боргезе"

Деветият празник на родното кино започва на 19 май във Вечния град

Наши и европейски звезди ще се омешат за девети път на червения килим пред Дома на киното в парка "Боргезе" в Рим. От 19 до 22 май във Вечния град ще се случи поредният празник на седмото ни изкуство в италианската столица. Стартът е с "Каръци" на Ивайло Христов, който прибра няколко мощни международни награди.

Историята е снимана в черно-бяло от Емил Христов: грозни порутени панелки, мръсотия и съвременна мизерия, обитавана от загубеняци без бъдеще. Няколко момчета и момичета от провинциално градче се опитват да променят съдбата си, разтърсени от силни любовни и музикални страсти. Те са убедени, че винаги има светлина в тунела. В главните роли са Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков. Музиката е на Кирил Дончев. За 20 май афишът предлага документалния "Пътят на буквите" - пътепис за времето и пространството, замислен за 1200-годишнината от рождението на Методий, по-големия брат от двамата създатели на славянската азбука.

Лентата търси отражението в днешния ден на сътвореното от тях преди повече от 11 века. На същата дата публиката ще гледа "Дами канят" - безсмъртната любовно-пародийна история на незабравимия Иван Андонов за автомобилния инструктор Яким, който уж върти всички жени на пръста си, но всъщност се превръща в тяхна плячка. Актьорите са неповторими - Стефан Данаилов, Невена Коканова, Мариана Димитрова, Цветана Манева, Надя Тодорова, Доротея Тончева, Мария Статулова. Люба Маричкова, съпругата на Иван Андонов, ще представи книгата си, посветена на изключителния артист, който нямаше тайни в жанровете. Живописните му платна са не по-малко прекрасни от филмите му. Найо Тицин се обяснява в любов на операта и на съпругата си Александрина Пендачанска с "Да обичаш Кармен". Историята на огнената бунтарка от Севиля, оживяла в новелата на Проспер Мериме, звучи съвършено актуално. Нейният разказвач тук е киноасът Бен Крос, който умее да бъде тънък интерпретатор на всеки сюжет под слънцето. Звучат първите записи на "Хабанерата". Бързо става ясно, че "Кармен" е най-често филмираното оперно заглавие в света. Единствената му киноверсия с щастлив край е пародията, създадена от великия Чарли Чаплин. Зрителите стават съучастници на репетициите на Никола Берлофа в Сан Гален с Джиджи в главната роля. На 21 май зрителите ще се насладят на "Още нещо за любовта" на Магдалена Ралчева - прекрасна драма за страст, вярност и необикновени човешки отношения, случващи се на фона на политическа действителност, която не може да промени или да подмени автентичността на персонажите. Всъщност тъкмо Магдалена Ралчева с безпогрешния си арт нюх открива Калин Врачански и Симеон Лютаков за киното. Тъкмо на нея не може да откаже Велко Кънев, който по време на снимките вече има непреодолими здравословни проблеми. Като всеки голям майстор той прави отлична поддържаща партия - неговата лебедова песен в занаята. Цветодар Марков подписва "Докато Ая спеше" - разказ за вечно играещия Ричард актьор и седемгодишната му дъщеря, която сънува в апаратната, докато върви поредното вяло представление, подгрявано единствено от ингриги и скандали. Дуетът е чудесен - Стефан Денолюбов и неговата племенница Ая, момиченцето на сестра му Елица и Христо Мутафчиев.

Пред камерите са още Юлиан Вергов, Георги Кадурин, Ирини Жамбонас, Стефан Мавродиев, Станка Калчева. Татяна Лолова е страхотна в "Бартер" на Атанас Киряков - своеобразно продължение на "Омагьосан от морето". Изключителната дама прави чудесен дует с Филип Аврамов, с когото си партнират и в ситкома "Домашен арест", но тук са съвършено различни. Нейната Флора е незряща, а неговият Хиндо вярва, че в този живот всичко е въпрос на размяна - с хората или с Бога. Владимир Пенев, Койна Русева и Михаил Мутафов са другите прочути аркашки. Сценаристи са Юрий Дачев и Атанас Киряков, музиката е на Теодосий Спасов.

Финалът на екранната фиеста ще е с два епизода от петия сезон на "Под прикритие". В крими екшъна на БНТ вече се появи Матиа Збраджя - кинозвезда от Италия, който се включи в нашенските мафиотски интриги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай