Ованес Торосян се влюбва в Елена Телбис

Ованес Торосян се влюбва в Елена Телбис   | StandartNews.com

Младежи от провинцията се мъчат да оцелеят като "Каръци" във филма на Ивайло Христов

"Каръци", най-новият филм на Ивайло Христов, вече обра няколко отличия от престижни фестивали по света и у нас. В Москва получи "Златен Свети Георгий", на критиката и киноклубовете, 4 "златни рози" от Варна, приза на публиката на "CinEast" в Люксембург, а само преди дни на "София филм фест" гилдията на кинокритиците го определи като най-добрата балканска кинотворба.

Историята е за няколко съвременни младежи, които живеят сред грозни порутени панелки, мръсотия и мизерия. В подобна посткомунистическа обстановка битува не малка част от населението на България днес. В черно-бялата лента на Ивайло Христов мрачната перспектива е пречупена през погледа тъкмо на тези момчета и момичета. Елена, Коко, Пацо и Гошо са ученици в гимназия. Те са неразделни приятели и споделят вярването, че са "каръци". Коко е влюбен в Елена. Но момичето иска да е певица и много се вълнува за концерт на известна рок банда. Събитието разтърсва целия град, давайки начало на нови любовни афери, разочарования и сложни отношения. Макар и загубени, тези младежи не губят чувствителността си. Те обичат, смеят се, помагат на другите, плачат. Остава надеждата да не се сбъдне мрачната прогноза на един от героите във филма, че след време в речниците срещу думата карък ще пише "човек, роден в България".

Ованес Торосян прави поредна силна роля в киното. Той бе забелязан още като Георги в "Източни пиеси" на Камен Калев, а "Тилт", "Аве" и "Съдилището" само потвърдиха, че успехът за този талантлив актьор тепърва предстои. С Елена са башкаръците - младежи, оставени от майките и бащите си на произвола на съдбата. Ненчо Илчев, Стоян Алексиев, Пламен Димов, Деян Донков и Георги Гоцин са в останалите роли.

Оператор е Емил Христов, който майсторски показва тъжната красота на материалната и духовна нищета. Автор на музиката е друг маестро - Кирил Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай