Отбелязваме 120 години от рождението на Дечко

Изложбата в Градската галерия ще продължи до 16 февруари

Отбелязваме 120 години от рождението на Дечко | StandartNews.com

„Портрет на Иван Тутев” от Дечко Узунов

Софийската градска художествена галерия представя от 17 декември последната си изложба за 2019-а, която е посветена на 120-годишнината от рождението на Дечко Узунов. Разказът ни връща в първите месеци на 1927-а , когато на улица „Търговска“ №2 е създадено ново художествено пространство по идея на големия Никола Танев.  Творецът е вдъхновен в края на 1926-а, когато показва своя експозиция в Букурещ. Художникът остава силно впечатлен от средата и условията, които са му предоставени там и решава, че може да се създаде нещо подобно и у нас. Приобщава към арт акцията близките си приятели Борис Денев, Иван Лазаров, Иван Пенков, Сирак Скитник и Дечко Узунов. Те се обединяват и още през февруари на 1927-а откриват първата си обща изложба в „Галерия на 6-те”. В новото художествено пространство в столицата се реализират проекти в областта на изящното и приложното изкуство.  В първото събитие с фокус върху графиката се включват Петър Морозов, Борис Денев, Анна Крамер-Бехар, Михаел Рос, Васил Стоилов, Васил Захариев, Атанас Михов, Александър Мутафов, Добри Добрев и други. Под солови изяви се подписват Борис Георгиев, Жорж Папазов, Бенчо Обрешков, Коста Самаров, Петър Дачев, Ари Калъчев и Никола Танев. Въпреки интересните проекти в „Галерия на 6-те”, тя просъществува  като арт център само няколко години.

        В изложбата „Галерия на 6-те“  е направен опит за своеобразен кратък разказ за създаването на новото пространство и как се е случило това - през спомените на Никола Танев и статии от периодични печат.

„Карловски двор” от Никола Танев

А подбраният художествен материал включва творби на шестимата основатели от първата половина на ХХ век. Сред избраните произведения са  „Портрет на Виолета Йонова” на Денев, „Падналия другар” на Лазаров, „На чешмата” на Пенков, „Пейзаж” на Скитник, „Карловски двор” на Танев и не на последно място „Портрет на Иван Тутев” на Узунов. В експозицията са включени произведения от колекции в Пловдив, Карлово, Русе, Стара Загора, Пазарджик , Шумен, СГХГ, СБХ и частни сбирки, уточняват от екипа - Аделина Филева, Рамона Димова, Момчил Златаров.

„Портрет на Виолета Йонова” от Борис Денев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай