От какво се плаши Васко Кеца

Българинът е свикнал да се оправя сам, заяви Найденов

От какво се плаши Васко Кеца | StandartNews.com

"Последните две години са трудни за целия свят. Не е възможно да има подобен световен проблем и това да не рефлектира върху всички. В професионално отношение имаше някои проблеми. Хората се притесняваха да отидат на концерт или на пиано бар и това е напълно нормално. И мен ме беше страх понякога. Ние работим със сериозна публика. Стигала е до 14 000 души, като има и хора, които влизат в гримьорната. Няма как да спреш дете с майка му, които носят цветя. Нашата професия от тази гледна точка е доста опасна."

Това каза култовият Васил Найденов пред "Дойче Веле". 

"Нашата гилдия е малко орел, рак и щука. Нямаме лоби в парламента, никога не сме имали, доказателството е неуспешният опит да получим гарантиран процент излъчвания на българска музика. Впрочем такива като мен и като Лили Иванова нямаме нужда от това. По-младите и онези на средна възраст, независимо дали са на път да станат звезди или не, предпочетоха да се оправят по стария балкански начин - самосиндикално. Същото важеше и за ваксинирането. Българинът е свикнал да се оправя сам. Но, ако се плаша от нещо, то е от нашия тарикатлък. При Елин Пелин това явление е описано с лека насмешка, като нещо добронамерено и наивно, сякаш с пламъче в очите. Но в днешно време този тарикатлък избуя в чудовищни размери.", каза още Васко Кеца.

"Аз съм сигурен, че в България има хора, които могат. Въпросът е на кой паралел и меридиан ще бъдат те. Но не всичко е загубено. За съжаление, доста хора, които са много талантливи, бързо си намират друг коридор. Те не са виновни. И няма смисъл България да си задава въпроса: Защо не задържахме тези специалисти? Ами защото не сме направили необходимото! Младият човек отдавна не е онзи от моето време, както се пееше "пред нас са блеснали житата". Хората отдавна нямат време за губене. Разбирам ги и ги аплодирам, че намират смелост да бъдат граждани на света.", заяви певецът.

"Аз съм противник на т. нар. политици в изкуството, защото от това страда качеството, появяват се и хора с обременени физиономии и малки чела. Те са свикнали да се оправят, да нахалстват или пък да си плащат. Телевизионните формати доказаха, че онези, които трудно говорят и трудно мислят, да не говорим за пеене, свирене, танцуване, или нещо друго, те са, които дават акъл и създават вкус. Аз не съм съгласен с тази посока.", категоричен е Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай