Нона Йотова с нов дует в „199“

Веселин Анчев партнира на звездата в „Пиеса за двама“ на великия Тенеси Уилямс

Нона Йотова с нов дует в „199“ | StandartNews.com

„Пиеса за двама“ на световния писател и носител на „Пулицър“ Тенеси Уилямс е сред новите заглавия в театър „199“.  За драмата на култовия автор Нона Йотова влиза в дует с Веселин Анчев.   

„Много зрители днес ще приемат тази пиеса за загадка, но ще дойде ден, когато тя ще се превърне в разбираема за всеки в театралния салон", казва Тенеси Уилямс през 1973 г. Тук и сега тя е категорично защитена от спектакъла на Елена Панайотова, дръзнала да посегне към енигматичната същност на този магнетичен текст по начин, по който той може силно да вълнува съвременния зрител“, коментира драматургът на „199“ Андрей Филипов

Тенеси Уилямс създава няколко версии на „Пиеса за двама“. Първата от тях е представена през 1967 г. в Лондон и Чикаго, а последният вариант е изпълнен за първи път в Лондон през 1973 г. В България този вариант се поставя за първи път. Брат и сестра са изоставени от актьорската си трупа пред препълнена с публика зала в неизвестен държавен театър. Те решават да играят „Пиеса за двама“, в която истинският им живот се слива с въображаемия на героите им, които са се затворили в дома си след трагичната смърт на техните родители. Пиесата размива границите между реалност, спомени и фантазии и предизвиква у героите паника от невъзможността да контролират собствената си съдба. Чрез пиесата те надават едновременно вик за помощ и вик на протест срещу социалната изолация, нетолерантността към различията и бездушността на обществото. Героите изминават дълъг път към среща с най-дълбоките си страхове и освобождаването от тях, осъзнавайки любовта, която изпитват един към друг.

В този предизвикателен текст Уилямс използва иновативен стил на писане, а теми като социофобия, страх от изоставяне и самота -  са извлечени от неговия живот, личните му демони и чувство на вина към сестра му. Това е най-биографичната пиеса на Уилямс, върху която той работи почти десет години и чрез която дава на сестра си платформата, от която е била лишена от околните през живота си. „Аз не искам реализъм! Искам магия! Това се опитвам да дам на хората" – възкликва преди повече от половин век Уилямс и ние го следваме в спектакъла „Пиеса за двама“, споделя Елена Панайотова.

„Мисля, че това е най-красивата ми пиеса след „Трамвай желание“ и никога не съм спирал да работя по нея. Написах я, когато наближавах психически срив, бях напълно изплашен и я пренаписах след предполагаемото ми възстановяване Това е вик на сърцето, всъщност творческата работа и целият ми живот, в известен смисъл са вик на сърцето“, е едно от откровенията на Тенеси Уилямс. Следващите представления в „199“ са на 6 и 18 февруари.

Фото Иван Дончев 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай