До панагюрското злато пускат само по 5 човека

След 70-дневна карантина отново можем да разгледамеглаголицата

До панагюрското злато пускат само по 5 човека | StandartNews.com

Националният исторически музей след 70-дневна карантина отново отвори врати за посетители.

Вече могат там да се видят Панагюрското съкровище и най-старото обработено злато в света, намерено във Варненския некропол от 5000 г. пр. Хр.

В интервю за БГНЕС Райна Проданова от музея каза, че посещението в него се извършва при спазване на епидемиологичните мерки.

„За посетителите ясно е очертан пътят, по който могат да разгледат експозицията. Трябва да спазват изискванията за дистанция помежду си, да носят маски, да не се събират на едно място много хора. В първа зала едновременно могат да разглеждат 5 човека, във втора – 10, а в най-голямата могат да влязат 30 души. Експозицията се разглежда отляво надясно. Има упътване и знаци, дезинфектанти за посетителите, а на всеки 3 часа се дезинфекцират пространствата и повърхностите“, обясни Проданова новия ред в музея, работното време на който е от 09:30 ч., като най-късният час за влизане е 17:15 ч. В 18.00 часа експозицията затваря.

Музеят няма да работи единствено на 25 май. Райна Проданова обяснява, че тази година няма да има специална програма за 24 май заради епидемиологичната обстановка, но в най-голямата зала може да се видят глаголицата, статуята на Климент Охридски и иконата на двамата братя Св. св. Кирил и Методий. „Това, което могат да видят още посетителите до 15 юни, са значими експонати и артефакти от 7000 г. пр. Хр. до 1878 г., представени на втория етаж в четирите зали от постоянната ни експозиция, обхващащи периодите Праистроия, Античност, Средновековие“, обяснява Проданова.

В момента на третия етаж, който не работи, се реновира настоящата експозиция и се подготвя нова изложба, която е посветена на българските шевици. Очаква се тя да бъде открита в средата на следващия месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай