Неве била перфектен вратар

Актрисата не се докосвала до кукли, а тичала с момчетата

Неве била перфектен вратар | StandartNews.com

Тя бесня върху перфектните си крака без граници в Натбуш. Беше голямата Тина Търнър и разказваше за живота в родния град на Анна Мей Бълок. Очарова публиката като Мадона. Беше даже мъж. И то младок, и то хитмейкър - Джон Нюмън. Невена Бозукова, национално известна като Неве, като нищо може бъде и един от Били ZZ Top. Но най-скоро, още утре, ще я видим като Васил Найденов. Ще бъде с цяла маска.

За шоуто

Малко преди старта на "Като две капки вода" по Нова, гримьорите направиха демо версия на най-позната визия на Мадона. В образа беше Неве. Но като задача в предаването тя получи да бъде Мадж във Frozen. "Да, "тази" Мадона беше по-трудна, но това ни е работата. Така даже я направих с по-голям кеф. Колкото и да изглежда лесна за пеене, не е. А и това парче - Frozen, с вещерската визия, си го харесвам", разказва актрисата. Най-трудно дотук било да се превъплъти в Тина Търнър с нейния хит Nutbush city limits. "Заради блендата. Този глас как се постига?! Те се раждат с него. Имаше и достатъчно танци и движения, за да бъде още един плюс. Тина изискваше най-много концентрация. Голямо удоволствие ми достави да бъда Джон Нюмън. Песента звучеше отвсякъде цяло лято, мелодична, набива ти се и нямах проблем с нея. Гримът обаче отне към 4 часа. Само два пъти станах от стола - до тоалетна и на генерална репетиция. Джон наистина е специфичен. Както казаха Магърдич и Юлиян, има организиран хаос в движенията му, неговата си представа за танц. Гледах да намеря по-ярките му жестове от клипа и мисля, че добре ми се получи. С всички се забавлявам, влагам сърце и душа. Най-близо до мен беше Мари от "Роксет", израснала съм с музиката им. Чувствах се спокойна и все едно си бях Мари".

Малко опасничка

Има и нещо друго общо между Неве и Мари - и Неве е малко опасничка, както гласи големият хит на шведски дует. Тя е била много луда глава като малка. Не участвала в момичешки игри, кукли нямала и не искала. Баща й донесъл една от Съюза, която си стояла в ъгъла, докато сестра й я наследи. А Неве тичала с момчетата на стражари и апаши, криели се по строежите, играли народна топка и ритали футбол.

"Много добра вратарка съм. Мога да лъжа и в нападение, но съм убийствена пред мрежата. Когато ходехме при баба и дядо, пък крадяхме плодове от съседите и това беше голямо приключение. Прибирала съм се неведнъж с колена в кръв. Падала съм от люлки. Цепила съм си главата три пъти. Толкова пъти и устата. Шили са ме заради какво ли не. Друг път дъвката ми се залепи за бретона и се скрих при радиатора и си го отрязах до дъно", смее се очарователната жрица на Мелпомена.

Таланти на килограм

Бог я е благословил с няколко дарби, които й давали възможност за поне три различни житейски пътища. Като малка тренирала художествена гимнастика и учела в спортното във Варна. Била много добра. Но пък я харесали и за балерина и започнала да ходи и уроци при Бистра Ангелова. Поканили нейни възпитаници да танцуват на сцената на едно от представленията, които правели братя Райкови. Сред децата била и Неве. "Стана ми супер интересно, може би защото видях мои връстници, които казват текстове, влизат в роли, облечени в готини костюми", спомня си Нев как е хлътнала по актьорската професия. Поканили я да стане част от детската студия. Тя веднага се съгласила, съобщила на родителите си, че къса с балета. Най-тъжна била учителката Ангелова, която ходела да моли новите й ментори да я пуснат да се върне в балета, защото била изключителен талант. Те обаче вдигнали ръце: "Тя да си реши". После Неве продължила в театралната студия "Щурче" и така лека-полека стигнала до ВИТИЗ. Там попаднала в класа на Коко Азарян, Тодор Колев и Николай Поляков. "Професорът ми беше втори, духовен, баща. Беше изключителна личност. Дори да не говореше, само да го гледаш, можеше да научиш много неща. Невероятен практик. Много добре му се получаваха женските роли, когато ни ги обясняваше. Направо му се кланяхме. Тодор Колев пък ни научи на тънкостите в занаята. Като е гарга, да е рошава - дори да имаш малка роля, само да минеш по сцената, трябва така да минеш, че публиката най-много на теб да пляска. Не можеш да правиш нещо между другото. Поляков беше брилянтен теоретик - разясняваше всичко от запетайката до следваща думичка. Голяма благодат беше да черпиш с шепи от тези хора. Имали сме часове, в които само сме разговаряли за живота, но и това е градяло в нас много неща", спомня си Неве.

Ще порасне на Великден

На 19 април Невена има рожден ден. Казва, че за втори път в съзнателния й живот празника се пада на Възкресение Христово. "За нищо не съжалявам в живота си. Не бива. Било то лошо, добро - това те изгражда. Нямаше да съм Невена, ако поправя някой миг. Гордея се, че съм се борила винаги. Гордея се с децата си, мъжа си и приятелите", казва тя.

Най-тежкият й професионален момент бил през 97-98. "Играехме "На дъното" в Народния. Хората рядко ходеха на театър. 20 актьори сме на сцената, да не говорим колко човека технически персонал, който обслужва представлението, а долу стоят 15 човека. Потискащо беше и се питахме: "Защо се случва това?!". Благодаря на Бога, че всичко се промени", казва Невена.

Като всеки актьор мечтае за кино, но обича театъра - да усеща дъха на публиката. Сега играе в "Сълза и смях" в "Бившата жена на моя живот"- последното режисирано от Велко Кънев представление. Обикаля с колегите си със "Смях в залата" и с "Етажна гроздова".

Семейството

Синът й Никола най-много се вълнувал от представянето й в "Капките". Гледал видеото на Мадона, после на мама и отсякъл: "Беше магично като в клипа!". Докато репетирала за Тина, подскачала вкъщи с токчета и благодари на съседите си, че я изтърпели. Половинката й, продуцентът Краси Ванков, също винаги я подкрепял. Даже я зарадвал с билети за "Аеросмит", защото Неве е заклета рокаджийка по душа. Ако трябва да посочи бързо и само един любим филм, то това е "Опасни връзки". Обича да чете Маркес, Достоевски, Булгаков, Стейнбек, Вонегът, Толстой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай