Нери Терзиева възкръсва в книга

Евгений Тодоров разказва за незабравимата тв водеща

Нери Терзиева възкръсва в книга | StandartNews.com

„Не знам дали тази „Книга за Нери“ ще отговори на всички въпроси. Написах я, след като много приятели ми казаха, че трябва да го сторя. Знам, че ако Нери гледа отгоре, ще ме упрекне. Меко казано“, казва Евгений Тодоров за томчето на „Хермес“, в което той разказва за своята съпруга.  

„Нери си отиде на 2 юни 2022 г. Веднага я обявиха за легенда, връх на българската журналистика, прима на интелигенцията, не журналист, а институция, и т.н. Депутатите станаха на крака да я почетат. Не знам дали някой се сети, че след 1989-а Нери има само няколко журналистически години. И въпреки това беше запомнена. Защо? Дали нейното появяване в „По света и у нас“ през 1990-а като член на легендарния „Екип 2“ за много хора не беше истинската промяна? Някои са споделяли, че разрушаването на нашата Берлинска стена се случи на екрана, а не на площадите. И едно от доказателствата, че България вече не е същата, беше усмивката на Нери. А дали неочакваната емоция след смъртта ѝ не идваше и от носталгията по времето, когато Петър Стоянов и Нери до него ни даваха самочувствието, че най-после ставаме граждани на нормална европейска държава? И дали не си отиде, когато разбра, че много от мечтите ѝ няма да се случат в този живот?“, пише Евгений Тодоров - журналист, драматург, режисьор, един от най-четените блогъри у нас. Той разказва за срещите на Нери с Бил Клинтън, принц Чарлз, Жак Ширак, Борис Елцин, Вацлав Хавел, Сюлейман Демирел, Лех Валенса и много други.

Евгений Тодоров е автор на превърналата се в бестселър „Особености на филибелийския характер“, „Наръчник на носталгика“, романите „Рекет“ и „Рекет 2. Бардакът срещу държавата“, на уникалната серия от пет документални книги „Запомнете Пловдив“ – стари истории, разказани от очевидци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай