Наши и чужди кинозвезди дефилират под Аязмото

Наши и чужди кинозвезди дефилират под Аязмото | StandartNews.com

Стара Загора. Куп наши и чуждестранни звезди събра второто издание на Международния филмов фестивал „Златната липа", който беше открит официално снощи в Града под Аязмото. Под аплодисментите на публиката пъстрото шествие по червения килим пред залата на Старозагорската опера поведоха старозагорският градоначалник Живко Тодоров, директорът на фестивала Магдалена Ралчева и голямата звезда на италианското кино Джанкарло Джанини. В италианската група кинаджии са още режисьорът Родолфо Мартинели и актрисата с български корен Изабел Русинова. Зрителите приветстваха топло и черногорският режисьор Драшко Джурович, който пък се оказа братовчед на Симеон Сакскобурготски, и грузинскта режисьорка Русудан Чкония. Нейният филм „Запази усмивката си" миналата година спечели голямата награда „Златната липа". По червения килим преминаха и куп наши любимци от малкия и големия екран – Христо Мутафчиев, Атанас Атанасов, Марта Вачкова, Любен Чаталов, Симеон Лютаков, Александър Сано, Ивайло Захариев, и др. В следващите дни по време на панорамата на българското кино в Града под липите ще се изсипят още толкова обичани актьори и режисьори – първата носителка на „Златната липа" за цялостен принос Мария Статулова, Илка Зафирова, Деян Донков, Ирмена Чикикова, Ники Илиев и др. Идният вторник следобед всички те ще раздават автографи на своите фенове в киното на един от старозагорските молове.

По-късно вечерта в препълнената зала на операта старозагорският градоначалник връчи голямата награда „Златната липа" на итилианската кинозвезда Джанкарло Джанини за цялостен принос в развитието на европейското кино. С неговия втори филм като режисьор – „Комарджията, който не искаше умре", стартира и кинофестивалът. В неделя Джанкарло Джанини ще засади своето дръвче в Алеята на „звездните" липи пред операта.

„Селекцията на 9-те конкурсни филми и 24-те игрални и документални ленти за второто издание на кинофестивала бе направена от общо 70 заглавия", посочи по-рано през деня на първия брифинг на организаторите директорът на „Златната липа" Магдалена Ралчева. Според нея и тази година филмовият маратон предлага на старозагорци и гостите на града една добра симбиоза между арткино със силни кинематографични послания, и ленти, които се харесват и грабват зрителя. През 5-те фестивални дни ще вървят едновременно по 6 прожекции всеки ден от 11 до 21 ч. в двете зали – на операта и регионална библиотека. Входът и тази година е своводен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай