Морфов вади премиера след Великден

Морфов вади премиера след Великден | StandartNews.com

Зрелище в типично Морфов стил - от комедия до трагедия с псувни и каскади - ще се случи на 16 април на голямата сцена в Народния. Тогава е първата премиера на "На ръба" - авторския спектакъл на известния режисьор, който е и.д. шеф на академичната трупа. През последните два сезона Сашо се канеше да постави и у нас "Примадона" - историята за елитен артист травестит, която затвърди театралния триумф на българина в Израел - но в крайна сметка реши да извади пред тукашната публика кабаретно представление, преминаващо в реквием за "един отиващ си народ".

Така че съвсем естествено то няма как да звучи бодряшко и жизнеутвърждаващо, въпреки танците, дирижирани от Анна Пампулова, и песните с участието и на музикантите от група "Ревю". От трейлъра се чуват реплики за неплатени сметки и се виждат потъващи платформи, които навяват подозрения, че ще става дума за "Титаник" по нашенски в нова злободневна версия. От клипчето се леят асоциации за акценти от българския модел през последните 25 години - мизерия, хаос, клошарство. Всичко е много хард - каквато е действителността извън театъра и какъвто е анализът на Морфов.

"На ръба" е емоционална, обща импровизация за онова, което се случва в България. Нещо като реквием за държавата. Реквием за един народ, който си отива, който се стопява. Народ, който достойно и гордо съществува на този свят хиляда и триста години, но който не успя да устои на бруталните, алчни, безмилостни колизии на съвременната "демокрация" и на собствените си низостни слабости и противоречия. Българската нация си заминава. Превърнали сме се в население, което едва оцелява в циничните условия на някаква фашистка, финансова общност, нарекла себе си Европейска, която и пет пари не дава дали има или няма такъв народ.

С "На ръба" искаме да споделим нашата тъга и болка. По изгубилите се традиции, приемственост и празници - по всичко онова, което моето поколение е запомнило. Което сме се опитвали да предадем на децата си. Тези ценности се загубват и имат смисъл единствено за телевизионно шоу или за програма за изчезващи народности. Червената книга на българите! Това е тъжната страна на причината да правим "На ръба". А веселата... Май няма такава!", каза неотдавна Морфов пред БГНЕС.

Декорите са на Никола Тороманов. Музиката е на Асен Аврамов, който отдавна е изписал сума ти апокалиптични партитури за сфуматовски проекти. Тита Димова е художник на костюмите. Може би те ще напомнят за "На дъното" - една от най-добрите работи на Сашо. В ролите са Деян Донков, Рени Врангова, Валери Йорданов, близнаците Ангелови, Албена Колева, Стоян Алексиев, Радена Вълканова... Следващите премиери на "На ръба" са на 17, 18, 28 и 29 април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай