„Моби Дик“ с премиера в Народния театър

„Моби Дик“ на режисьора Диана Добрева с премиера на 11 и 12 февруари в Народния театър

„Моби Дик“ с премиера в Народния театър | StandartNews.com

На 11 и 12 февруари 2024 г. на Голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“ ще бъде премиерата на новия спектакъл на режисьора Диана Добрева „Моби Дик“ по едноименния роман на Херман Мелвил. Автор на текста е Александър Секулов, предават от Народен театър "Иван Вазов".


Спектакълът „Моби Дик“ разказва историята на капитан Ахав, преследващ по цялото земно кълбо величествен бял кит. В библейското пътуване е съпроводен от екипаж, готов да стигне с него до края. Далече от тях остават жените им, чиито сънища определят посоката на кораба.

 

В епичния свят на Диана Добрева легендарният кит е необяснимото, с което живеем: страхът от времето, копнежът по вечното, търсенето на абсолютното. Изправянето в цял ръст пред очите на Бога.

 

В спектакъла участват актьорите Христо Петков, Снежина Петрова, Цветан Алексиев, Жорета Николова, Ненчо Костов, Александра Василева, Владимир Пенев, Пламен Димов, Параскева Джукелова, Стелиан Радев, Биляна Петринска, Димитър Николов, Ева Тепавичарова, Явор Вълканов, Албена Ставрева, Асен Данков, Вяра Табакова, Кире Гьоревски, Елена Иванова, Павлин Петрунов, Мартина Пенева и Калоян Трифонов.

 

Сценичната версия е на Диана Добрева. Сценографията е дело на Мира Каланова, костюмите – на Марина Райчинова, музиката – на Петя Диманова. Видео дизайнът е поверен на Петко Танчев, а саунд дизайнът – на Явор Карагитлиев. Асистент-режисьор на спектакъла е Александра Александрова Докова.

 

Диана Добрева е режисьор на Народния театър от 2017 г. Тя е първият български театрален режисьор, чийто спектакъл е включен в официалната селекция на Световната театрална олимпиада в Унгария през 2023 г. Режисьор е на спектаклите „Калигула“ от Албер Камю, „Бащата“ и „Синът“ от Флориан Зелер и „Народът на Вазов“ от Александър Секулов – отличени с редица престижни награди и част от репертоара на Народния театър.

 

Александър Секулов е драматург, писател, поет и журналист. Автор е на множество романи и е носител на десетки престижни отличия, сред които и три награди „АСКЕЕР“ за съвременна драматургия – за пиесите „Няма ток за електрическия стол“, „Дебелянов и ангелите“ и „Народът на Вазов“.

 

Билетите за „Моби Дик“ вече са в продажба и могат да бъдат закупени на касите на Народния театър, както и онлайн.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай