Понеделник,

Миряна Тодорова:Най-успешната БГ художничка в Ню Йорк

От: Агенция Стандарт -
326
Миряна Тодорова:Най-успешната БГ художничка в Ню Йорк
A
A
A

Завладяващи, говорещи и многозначителни цветове в платна, които предизвикват сетивата,  мислите и емоциите - това е изложбата на Миряна Тодорова с логото „Такива, каквито сме“, която събира само познавачи и ценители в софийската галерия Аrt Agency Salon на международния куратор и арт дилър Стефан Стоянов. Младата дама е най-бързо пробиващата българска художничка в Ню Йорк, но най-новите й картини са сътворени у нас през последния локдаун. Те са провокирани от отваряния и затваряния, от ограничения, самота и логичен страх, но и от желание за промяна и вътрешна трансформация.  Дух и тяло се обединяват, за да се преборят с психозата, следваща изолацията и несигурността.

„Заплахите ни накараха да се погледнем отвътре и да преглътнем факта, че сме точно такива, каквито сме - увредени, лабилни, раними, но и свързани помежду си, зависими един друг. Разбрахме, че повече не може да се капсулираме, да се крием, да замазваме проблемите, да приемаме неприемливото, да се съгласяваме, да сме подтиснати - или да ни спират, точно когато искаме да отлетим. Локдаунът сe оказа унищожителен и градивен едновременно – много време останахме сами със себе“, коментира Миряна Тодорова. Неслучайно червените, розовите, еуфоричните и крещящи цветове са като застинали в състояние на екстаз, на експлозия, на бомба, разпръсваща се на парчета и унищожаваща предишния ни начин на живот. „Оглеждаш се и разбираш, че си продължил напред и че и другите са с теб и все едно нищо не е било. Ненаучили урока си, забравяме какво ни се е случило и продължаваме стремглаво с лудост и риск, препускащи и вярвайки в утопията, че може да живеем заедно и да сме точно такива, какавито сме. Небето е розово, земята е червена, крещиш ми в ухото, а аз те чакам да ме целунеш”, преминава Миряна от живопис към поезия. 

 

Историята й пък е стопроцентов сценарий. Първо учи живопис в прочутия колеж „Cентръл Сейнт Мартин“ в Лондон. Там й е толкова трудно да овладее контрастите в действителността, в душата си и в изкуството, че реве през вечер. Но верни приятели я измъкват от стреса – включват я в пърформанси, снимат я в абстрактните си  фотосесии, канят я в авангардни ревюта. Слагат й странни скулптурни форми в косата, експериментират във фешън проекти. Оттогава е страстта й да пробва - цветове, материи, текстури, култури... Година за нея в Лондон се равнява на сто, а после рязко сменя климата и завършва анимация в Eвропейския институт за дизайн в Рим. Рисува в големи формати, които лепи по пазарите, търси нови реалности - и  започва да снима видеа. В тях самата тя е основният герой. Всяка вечер се накачулва с колеги в мощните италиански автомобили, за да обикалят из потайностите на Вечния град. Малко преди да вземе дипломата, снима анимационен филм - тотално ъбсурден, авангарден като техника и супер сложен за изпълнение. Никой не вярва, че българката ще успее - всеки кадър е  рисуван с маслени бои, после обработван дигитално и комбиниран със стоп-мошън. Голяма играчка. А после печели едногодишна програма в Барселона – проект в компанията на архитекти и дизайнери. И точно когато започва да работи за световноизвестните Руди Бауер и Сантяго Сирухеда, съдбата отново чука на вратата – с писмо, че е приета в училище за визуални изкуства в Ню Йорк. В началото е шаш и паника, а после се развихря – слива се с динамиката на града, който не само, че никога не спи, но и не спира да бълва изненади и противоречия. Когато гардът на Миряна пада, всички й повтарят неистово: „Ти можеш, продължавай напред“. Но когато й се налага да влеза в болница, от вечно настървените към успеха американци няма и следа – на помощ, естествено, идват българи. Сънародниците отново са тези, които й помагат да се мести от квартира на квартира – десетки пъти. „Страстта към живеенето в Ню Йорк е като дрога - веднъж закачиш ли се, трудно се откачаш. Тялото и ума ти го искат - градът е вътре в тях и строи кули в теб“, коментира Миряна. Именно там, в Голямата ябълка, се среща със Стефан Стоянов. „Тя е художник с достойнство – няма по-ценно и по-респектиращо от това“, категоричен е кураторът, който дълги години има галерия в Ню Йорк и продължава да представя елитни имена в Европа, Русия, двете Америки и Азия.

„Напоследък всички ме карат да напиша книга за перипетиите и оцеляването в Ню Йорк - как превръщам ежедневните абсурди в утопия, как увличам другите, как те се запалват и става верижна реакция“, разказва Миряна. За съжаление, всичко това не й се случва често в България. „Автоматично вътрешно ограничаване, залагане на граници, които всъщност са фалшиви – това ни обгражда тук. А ние сме способни на много повече и сме много по-добри, но просто не го показваме, защото се съобразяваме или така са ни казали другите“, твърди Миряна Тодорова.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички