Министерство с удар по фалшивите новини

За повишаване на медийната грамотност

Министерство с удар по фалшивите новини | StandartNews.com

Подписаха Меморандум за партньорство при провеждане на кампания за медийна грамотност. Подписи под официалния документ в присъствието на зам.-министъра на културата Виктор Стоянов положиха министърът на културата Кръстю Кръстев, председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, генералните директори на БНТ Емил Кошлуков и на БНР Милен Митев, председателят на Сдружение „Коалиция за медийна грамотност” Кристина Христова и изпълнителният директор на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО Анна Танова.

„Благодаря на всеки един от Вас за ползотворното партньорство при изготвянето, обсъждането и съгласуването на Меморандума. Вярвам, че с подписването му заедно поставяме и основите на една по-мащабна и синхронизирана кампания за медийна грамотност - като важна общественополезна кауза“, посочи Кръстев.

„Даваме ясен знак, че държавата поема своята отговорност по отношение на повишаването на медийната грамотност. Амбицията на настоящия екип на Министерството на културата е намеренията да не останат само на хартия, а да предприемем заедно реални действия. Затова и оценяваме високо споделените идеи от всички Вас по време на работния процес. Отворени сме да обсъждаме и нови, защото каузата ни е общественополезна и важна“, посочи Стоянов, в чийто ресор е грижата за медийната грамотност.

Съгласно Директивата за аудиовизуалните медийни услуги българската държава, като член на Европейския съюз, следва да насърчава и предприема мерки за развитието на умения за медийна грамотност. Съгласно Закона за радиото и телевизията медийната грамотност включва умения и знания, които позволяват на гражданите: да правят информиран избор за медийното съдържание и за медийните услуги; да използват медийните услуги и медийното съдържание по безопасен начин; да създават медийно съдържание и да участват отговорно, етично и ефективно в различните форми на комуникация. 

В Министерството на културата е изработен Меморандум за партньорство при провеждане на кампания за медийна грамотност, с цел постигане на широка информираност на гражданите по отношение на медийната регулация и саморегулация, правилата и принципите за добра журналистическа практика и етична журналистика съгласно Етичния кодекс на българските медии; правилата за почтена и правдива реклама по смисъла на Национални етични правила за реклама и търговска комуникация.

Въз основа на подписания меморандум Съветът за електронни медии и Министерството на културата планират да изработят кампания за медийна грамотност, която ще обхване настоящата година. Целта на кампанията е повишаване осведомеността и ангажираността на българските граждани относно необходимостта от критичен поглед и информиран избор за медийното съдържание.

Част от кампанията ще бъдат и информационни аудио- и/или аудиовизуални клипове, които по разбираем начин ще представят темата за медийната грамотност. Участниците в Меморандума ще съдействат за разпространението на клиповете, както и ще осигурят медийно време на експерти по темата, според възможностите на програмните си схеми. Срокът на Меморандума е 31 декември 2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай