Минеков с поздрав към музеите

Учите младите на родолюбие, заяви министърът на културата

Минеков с поздрав към музеите | StandartNews.com

Специално поздравление към музейните работници у нас отправи на празника им служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Благодарение на труда на музейните специалисти богатото културно наследство на страната ни продължава да се открива, изучава, опазва и най-важното – да учи и показва на младите поколения истинското значение на думата родолюбие, заяви Минеков по повод Международния ден на музеите, 18 май.

Ето как проф. Велислав Минеков поздрави музейните работници у нас:

С голямо удоволствие Ви приветствам по повод Международния ден на музеите, 18 май!  

От 1977 г. Международният съвет на музеите (ИКОМ) организира това честване, което представлява уникален момент за международната музейна общност. Днешният празник е не само повод да си кажем с гордост, че в резултат на труда на Вас, музейните служители, можем да препотвърдим изключително важната роля на българската нация в историята на европейската и световната цивилизация. Той е и символ на огромно уважение към трудното и благородно дело, на което служите. Благодарение на труда на музейните специалисти богатото културно наследство на страната ни продължава да се открива, изучава, опазва и най-важното – да учи и показва на младите поколения истинското значение на думата родолюбие.

Тази година честването преминава под мотото „Бъдещето на музеите: да се възстановят и да се преоткрият“. Вярвам, че само с общи усилия можем да повишим обществената чувствителност относно факта, че музеят на настоящето е нещо много повече от сграда с артефакти. Пандемията от Ковид-19 само утвърди посоката му на развитие като важна платформа за културен обмен, за диалог и намиране на решения, инструмент за социално сближаване и постигане на взаимно разбирателство и сътрудничество между хората.

От сърце желая на всички Вас много здраве и вдъхновение, което да успявате да предавате на множащите се посетители в тези храмове на духа. Уверявам Ви, че мисията ни е обща!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай