Мел Гибсън се моли преди снимки

Църквата е единственото ни спасение, твърди Мистър "Смело сърце"

Мел Гибсън се моли преди снимки | StandartNews.com

София. "Твърдо вярвам, че няма друго спасение за хората извън Църквата", казва холивудската звезда Мел Гибсън. Звучи малко фанатично, но позицията на актьора всъщност е съвсем толерантна. Философските крайности обаче са добре известни на Гибсън, тъй като се говори, че баща му е абсолютен расист и антисемит. Като дете Мел е възпитаван като католик и е посещавал съответното училище. "Чрез жертвата на Исус всеки, дори този, който не познава вярата, може да бъде спасен", казва той винаги пред медиите. Според него дори тези, които изповядват различна от неговата религия или дори са отявлени атеисти, също могат да отидат в рая.

Неслучайно в която и страна да попадне, Гибсън винаги посещава най-известните й храмове. Само преди ден той е бил забелязан в "Свети Александър Невски". Според очевидци е разгледал с огромно внимание и респект иконите и стенописите.

Мистър "Смело сърце" принадлежи към най-консервативното течение в Римокатолическата църква, чиито последователи не приемат реформите на Втория ватикански събор и продължават да отслужват месите си на латински вместо на съответния национален език. Въпреки това той е заявявал, че не отрича папата и Ватикана. Гибсън дори възнамеряваше да прави филм за покойния вече Йоан-Павел II.

Силата на вярата му проличава в концентрирана форма в скандалния му за някои филм "Страстите Христови". "Десет години мечтаех да осъществя този проект. Той покълна у мен по времето, в което се озовах в капана на чувството за ужасна, самотна празнота. Тогава за първи път се породи идеята да снимам сюжет за страданията на Христос. Искам "Страстите Христови" да помогнат на повече хора да познаят силата на Неговата любов и Го оставят да им помогне да се спасят", разказва актьорът. Кризисното време, за което говори, е преди 12 години. Дори е завладян от мисълта за самоубийство. Тогава се обръща към религията и писанията за живота на Исус Христос му помагат. Той финансира снимането със собствени средства.

"Страстите Христови" раздвои критиците. В него последните дни на Божия син са представени изключително натуралистично и жестоко. Режисьорът Франко Дзефирели обвини Гибсън тогава в кръвожадност заради мъчителните сцени, пресъздаващи последните часове от живота на Исус. Лентата дори не е заснета на английски, а на староарамейски и латински език. Но това не е най-странното от снимачния процес. Гибсън подсигурява за всеки член от големия си екип, независимо от коя вяра е, достъп до духовни водачи и възможност да се моли по колкото пъти на ден, където и когато пожелаят. Така наред с оператори, осветители, гримьори на снимачната площадка е имало православни свещеници, имами, равини, ходжи. Христо Шопов, който е в ролята на Пилат Понтийски, и Христо Живков като Йоан Богослов тогава разказваха, че на терена е имало пълна духовна хармония между хората. Двамата обраха и много похвали за изпълненията си, а самият Гибсън каза, че не вижда пречки да бъдат номинирани за Оскари.

От сряда Гибсън вече е на снимачната площадка на "Непобедимите 3". Той играе най-големия душманин на Барни Рос, в чиято кожа влиза Силвестър Сталоун. Някога те са били първи авери, но след това са се превърнали в смъртни врагове. Мел е сред кинаджиите, които винаги се молят преди старта на снимките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай