Мария Бакалова ще раздава Оскари

Българката е сред поканените да станат членове на американската Академия за кинематографично изкуство и наука

Мария Бакалова ще раздава Оскари | StandartNews.com

Актрисата Мария Бакалова е сред поканените да станат членове на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите "Оскар", съобщиха световните информационни агенции и БТА.

Ако приеме поканата, българката, направила пробив в Холивуд с ролята си в комедията "Борат 2", която й донесе номинация за "Оскар", ще може да гласува за водещите филмови отличия догодина.

Тази година американската киноакадемия е отправила покана за членство към 395 души, за разлика от предишните няколко години, която броят на поканените надхвърляше 800.

Обвинявана отдавна, че е "твърде мъжка и бяла" и след скандала отпреди няколко години с "твърде белите" "Оскар"-и, Академията за кинематографично изкуство и наука пое ангажимент да повиши разнообразието в редиците си. Тази година сред поканените 395 представители на филмовата индустрия 46 процента са жени и 39 процента са от етнически малцинства.

Ако новопредложените членове приемат поканата, което почти винаги се случва, процентът на жените в организацията ще достигне 33 на сто, а на недостатъчно представените групи - 19 на сто.

Сред получилите покана да станат членове на американската киноакадемия са също актьорът Робърт Патинсън ("Здрач", "Тенет"), Емералд Фенъл ("Момиче с потенциал"), трансджендър актрисата Лавърн Кокс ("Момиче с потенциал", "Оранжевото е новото черно"), певицата Джанет Джексън.

Сред тазгодишните участници в надпреварата за "Оскар", които са получили покана за членство в киноакадемията, освен Мария Бакалова, са номинираните Андра Дей ("Съединени американски щати срещу Били Холидей"), Пол Раджи ("Без звуци в живота"), Лесли Одъм младши ("Една нощ в Маями") и отличените Емералд Фенъл (за сценарий за "Момиче с потенциал), Юн Ю-джун ( най-добра актриса в поддържаща роля за "Минари"), Ерик Месершмит (операторско майсторство за "Манк"), певицата и авторка на песни Хър (H.E.R.) (най-добра песен от филм за "Fight for You" от "Юда и черният месия").

Емералд Фенъл, която беше номинирана и за "Оскар" за най-добър режисьор, както и един от другите претенденти в категорията - Лий Айзък Чънг ("Минари"), са получили покана да станат членове и на режисьорския клон на киноакадемията. Те трябва да решат към кой от клоновете да се присъединят.

Скорошна номинация за "Оскар" не означава непременно покана за членство в организацията, но е отправна точка за избирането на артисти и ръководни лица като главния изпълнителен директор на компания "Уолт Дисни" Боб Чапек, който има съществен принос към киното.

Сред поканените през 2021 г. за членове на американската Академия за кинематографично изкуство и наука са също Стивън Юн, Иса Рей, Нейтън Лейн, Кингсли Бен-Адир, Хенри Голдинг, Хю Бонвил, Ейса Гонсалес, Флориан Зелер, Ния Дакоста, Крейг Брюър, Джонатан Глейзър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай