Мариус Куркински излиза в Софийската опера

Прочутият театрал представя „Нашенец“ на първата ни класическа сцена

Мариус Куркински излиза в Софийската опера | StandartNews.com

Мариус Куркински завладява нова сцена – прочутият театрал ще изиграе премиерния си моноспектакъл „Нашенец“ в Софийската опера на 19 февруари. В храма на класиката ще звучат реплики на герои от култови разкази на Чудомир – с неподражаемия си талант Куркински влиза в кожата и душата на всеки един от тях.

Неговите персонажи са забавни и гротескни, тъжни и смешни, жалки и извисени – чрез тях Чудомир като никой друг разкрива светлата и тъмната страна в българския модел, без милост дълбае в националната народопсихолгия. Тъкмо това привлича Мариус в историите на писателя – с еднаква виртуозност той се превъплъщава и в по-младите, и в по-старите, и в симпатичните, и в отблъскващите. Тук и сега Куркински е корифеят в този жанр, но пътят му към върха започва през 1993 година с ,,Дон Жуан". Скоро след това с много трепет се впуска в ,,Песен на песните", поема към следващото голямо приключение, благодарение на ,,Дамата с кученцето", събира смелостта да пристъпи към Новия завет в ,,Евангелие по Матея" през 1997-а, към ,,Самият човек", ,,Сънят", ,,Сътресение", ,,Сънят на смешния човек", „Юбилей“, „Черното пиле". През 2019-та черпи поклонниците си с юбилейния ,,Мариус 50". Сега търси отговори на вечните екзистенциални въпроси в ,,Нашенец".

„Представлението се радва на грандиозен успех – в него равновесието между комерса и високото изкуство е изчислено с математическа прецизност“, коментира за „Стандарт“ топ продуцентът Кирил Кирилов, с когото Куркински работи от години. Двамата се просълзиха с поглед към небето, когато 4000 станаха на крака за френетични аплаузи след софийската премиера на „Нашенец“ в зала едно на НДК. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай