Люк Бесон плаща $450 хиляди за плагиатство

Люк Бесон плаща $450 хиляди за плагиатство | StandartNews.com

Люк Бесон е осъден да плати близо 450 хиляди евро на самообявилия се за „холивудски майстор на хоръра" Джон Карпентър заради плагиатство от неговия филм „Бягство от Ню Йорк" (1981). Режисьорът на „Петият елемент" е копирал футуристичния трилър в своя филм от 2012 г. „Максимална сигурност", потвърди Парижкият апелативен съд. В творбата на Бесон Гай Пиърс е в ролята на несправедливо осъден мъж, комуто е предложена свобода, ако пусне дъщерята на американския президент от затвор, който е в открития Космос, превзет от престъпниците.

Във филма на Карпентър нюйоркският квартал Манхатън е огромен затвор, превзет от въдворените престъпници. Кърт Ръсел играе ролята на бивш правителствен агент, попаднал под ударите на закона, който се промъква в опасната зона, за да спаси американския президент, чийто самолет е катастрофирал тъкмо там.

Карпентър, най-известен с хорърите си „Мъглата" и „Нещото", е поискал 2,4 милиона долара обезщетение от Бесон. Миналата година съдът издаде решение в негова полза и заповяда на Бесон, компанията му „Йоропакорп" и сценаристите на продукцията да платят на Карпентър и неговия екип 85 хиляди долара. Бесон обжалва с обяснението, че съдебното решение блокира артистичната свобода.

Адвокатите му твърдят, че „един от най-големите френски таланти" никога не би се заел със съзнателно плагиатство и че самият „Бягство от Ню Йорк" дължи много на класическия уестърн „Рио Браво", както и на „Лудия Макс", заснет две години по-рано. Апелативният съд обаче отхвърли обжалването и увеличи дължимата сума петкратно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай