Любо Чаталов и Сашка Братанова блестят в "Роза дамасцена"

Любо Чаталов и Сашка Братанова блестят в "Роза дамасцена"   | StandartNews.com

Поетична драма с аромат на мистика снима Тодор Анастасов по сценарий на Мария Лалева. Дамата, която е пред премиера на втората си стихосбирка "Не съм ви ближна", е и продуцент на лентата със заглавие "Роза дамасцена". Всичко започва през 60-те години на миналото столетие, за да стигне до днес и сега. Главният герой - в чиято кожа влиза скандалният Веселин Плачков - има прототип от плът и кръв, един от най-успешните бизнесмени на Европа. Сюжетът проследява обратите в една необикновената съдба, оглеждаща се в две политически реалности - без да стига до илюстративни епизоди и манипулирани послания. Няма да липсват обаче знакови акценти от онази епоха - милиционери, цивилни ченгета, емоции от "голямата екскурзия". Но авторите са решили да не "ползват" мутри, проститутки, дрога или възхвала на Терминал 2.

"Филмът ще бъде за успеха, постигнат чрез свободата на избора. Личната история в него е на човека, изстрадал и постигнал световния ренесанс на розовото ни масло в началото на новия век - и задържал стотици тук, в лоното на Розовата долина, в лоното на отечеството, сред най-големите красоти на България. Омръзна ни във всички жанрове да "обясняват" колко сме бездомни, безнадеждни и унили - най-малкото това противоречи на правилата в драматургията. Омръзна ми да слушам, гледам и чета за лошото -докога доброто няма да е интересно? Големите битки в крайна сметка излъчват победители. Както казва героят на Весо Плачков, държавата никога не пречи - пречат само хората", коментира Тодор Анастасов, който неотдавна започна снимките между Стара планина и Средна гора. Ученикът на Крикор Азарян е избрал актьори, които умеят да творят зрелище и да изненадват. Нашумелият след дългогодишното си бизнес пребиваване в Германия Димитър Баненкин е събирателен образ на червените велможи след 9 септември и след 10 ноември. Неговият типаж винаги остава на входа и на изхода - и през тоталитаризма, и при дивашкото първоначално натрупване на капитала при демокрацията. Класикът в киното Любо Чаталов е бащата на главния герой и според екипа на продукцията е изключително добър и със сигурност ще отнесе серия от награди от родни и международни фестивали. Впечатляващ е и Троян Гогов, чаровният и много играещ ас от трупата на Пловдив. Симона Халачева от театър "София" дебютира в седмото изкуство като "момиче от народа", а ефектната Джани Ферад - куклената актриса, която се появява успешно в холивудски екшъни, произведени у нас, е другата героиня със страхотни перипетии. В "Роза дамасцена" е голямото завръщане на баш майсторката Сашка Братанова, абсолютно емблематична фигура от златните страници на бг киното. Именно към възраждането на онези славни времена - като качество на продукта и като отношения между арт съмишленици - са насочени усилията на екипа.

"При нас атмосферата е изпълнена с хъс и любов. А и веднага усетихме колко сърдечни са хората в Розовата долина - защото сетивата им са наситени с ухания и с позитивна енергия", твърди Анастасов. Той вече е дирижирал и масовка от 120 души от Скобелево и Габарево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай