Понеделник,

Любимият художник на Найджъл Кенеди на 60

От: Администратор -
Любимият художник на Найджъл Кенеди на 60
A
A
A

Картини на Румен Рачев в музей в Ню Йорк и в банка "Ротшилд" в Цюрих

Приятели и ценители поляха изложбата с LE PHOTOGRAPHE

Картини на световноизвестния български художник Румен Рачев греят в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и в колекцията на банка "Ротшилд" в Цюрих. Това стана ясно по време на юбилейната изложба на твореца "Пространства и състояния" в галерия "Финес". Десетки приятели и ценители уважиха празника на Рачев за 60-ия му рожден ден.

Майсторът на четката е познат и като любим художник и голям приятел на виртуозния цигулар Найджъл Кенеди. Двамата се запознали покрай техен общ познат, който показал на звездата каталога на нашия художник. Картините на Румен докоснали Кенеди, за когото цветовете имат своята музикална адекватност. "Найджъл останал много впечатлен и поискал да нарисувам обложката на албума му "Кенеди свири Бах", призна Рачев преди време. Рисунки на българина все още красят дома на цигуларя. Заради неотложни ангажименти по света майсторът на цигулката не успя да дойде този път в галерия "Финес". Миналата година обаче Кенеди уважи изложбата на своя приятел художник и лично дегустира последната реколта вина LE PHOTOGRAPHE, които оцениха и гостите в галерията.

Сега феновете на творчеството на българския талант изпълниха галерия "Финес". "Изложбата е като разговор с Пикасо на чаша розе в ритъма на джаза и цвета. Свобода и самодисциплина - това са ключовите думи, определящи успеха на Рачев не само у нас, но и в някои от най-големите световни галерии", коментираха гостите. Още на входа платното в изумрудено-смарагдовите тонове на нощна Атина приковаваше погледите на изкушените от изкуството. Картината носи нещо от мистиката на Византия и е в пълен дисонанс с останалите композиции, греещи със своите ярки до взривоопасност цветове. Точно цветовете карат Румен Рачев толкова да се отличава от приглушената тоналност, доминираща в голяма част от картините на нашите художници. Различен е и като кадриране на композициите, срязвайки най-неочаквано част от тялото или представяйки го в ракурс, далеч от възможния в действителност, казва професор Аксиния Джурова. Художникът умело борави и с обратната перспектива, характерна за средновековното изкуство, за да въвлече зрителя в своя фриволен и закачлив разказ с причудливи декори, екзотични дървета, цветя, животни и птици. Гостите на изложбата отново се насладиха на сюжетите в платната и на образите, които наподобяват марионетки, участващи в добре обмислен спектакъл. Въздействащата експозиция от над 40 творби стана част от богатата палитра на културни събития, подкрепяни от винарска изба "Братя Минкови".

Приятелите на Румен Рачев припомниха, че художникът има над 50 самостоятелни изложби в различни точки на света, включително в Берлин, Ротердам, Дюселдорф, Стокхолм, Вашингтон, Лондон, Москва, Брюксел и Милано. "И вдъхновението се поддава на самодисциплина", каза пък за себе си творецът, който прекарва две десетилетия от живота си в Бремен. Градът и най-вече неговите музиканти са засилили както самодисциплината, така и страстта му по джаза, и са увеличили часовете, в които той потъва в звуците на любимата си китара "Гибсън Лес Пол". Почитателите му с удоволствие научиха, че в почти всяка световна столица, където талантливият живописец е гастролирал, вината LE PHOTOGRAPHE са били оценявани със златен медал. Неслучайно те носят космополитния дух на Стара Европа и усещане за джаз под светлините на червена луна, както самият художник е нарекъл една от картините си, посветени на легендарната българска изба. "Стилът ми е еклектичен. Той е един вид фюжън в живописта", разказа художникът. По думите му всички ние, родени в периферията на Европа, като че ли изпитваме срам да изречем не само, че сме еклектични, но и репликиращи европейски и американски художници и тенденции, въпреки че в това няма нищо притеснително. Румен е тотално освободен от комплекси и без задръжки вае образ на жената анорексичка, обрисувана с резки вертикални откоси на цвета, като синкопите в музиката. Лудост и вампиризъм се съчетават в тази серия от жени с търсена наивност на рисунъка, коментираха експерти. По думите им надали друг наш художник може така да нарисува драмата на съвременната жена.

"Светлина, форми, цветове, хора, живот - всичко изглежда различно, ако го погледнеш през очите на художника или през обектива на фотографа. 100-тина творци са в състояние да пресъздадат един момент по 100 неповторими начина и всеки поглед ще бъде уникален". Тези думи отлично описват магията от цветове, форми и настроения, наситили юбилейната изложба. Но малцина знаят, че те принадлежат на Никифор Минков, който заедно с братята си Васил и Иван през далечната 1875 г. основават изба "Братя Минкови". С еднаква страст Никифор се посвещава на винарството и фотографията, а днес животът му вдъхнови енолозите на избата да създадат серията LE PHOTOGRAPHE. Онова, което малцина знаят, е че той бил запален последовател на живописта, а по време на пътуванията си из Европа станал ревностен почитател на ранните творби на Пикасо, с които авторът на "Пространства и състояния" не престава да води диалог, разказаха ценители на виното, насладили се на експозицията с чаша в ръка. Изложбата на Румен Рачев ще остане в галерията до 14 юни 2016 г.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички